Förvaltaren förskingrade 1,4 miljoner – från utsatta

Ur arkivet: 2020 berättade GT:s Daniel Olsson om fallet.
En Ipad som mannen köpt för förskingrade pengar.
Foto: POLISEN
En Iphone 7 mannen köpt för förskingrade pengar.
Foto: POLISEN
Mannen köpte en Apple tv till sig själv – för pengar som inte var hans.
Foto: POLISEN
Mannen var anställd inom Göteborgs stad men blev avskedad när förskingringarna uppdagades.
Foto: HENRIK JANSSON

Förvaltaren i 50-årsåldern misstänks ha förskingrat drygt 1,4 miljoner från totalt 29 personer – för egen vinning.

Pengarna misstänks ha gått till att betala fakturor och elektronik – och att åka utomlands med familjen.

– När jag funderar över Sonos och Ipaden så var det impulsgrejer, säger han själv.

GT har tidigare rapporterat att mannen polisanmäldes sommaren 2019, efter att en kollega under förvaltarens semester anat oråd.

Förvaltare och gode män arbetar åt människor som av olika skäl är oförmögna att sköta olika typer av ekonomiska och samhälleliga kontakter. Ett skäl kan vara psykisk sjukdom.

Mannen, som var anställd inom Göteborgs stad, blev sedan avskedad.

Därefter växte utredningen till att handla om miljonbelopp.

Nu har mannen i 50-årsåldern åtalats. Kammaråklagare Martin Claesson lämnade in stämningsansökan i slutet av oktober efter vad han beskriver som en omfattande utredning.

Misstankarna gäller grov förskingring och urkundsförfalskning alternativt grov trolöshet mot huvudman mot 26 personer han varit förvaltare för, samt grov trolöshet mot huvudman mot tre personer han varit god man åt.

Utredningen har tidigare omfattat 32 konton, en siffra som alltså minskat till 29 på grund av flera orsaker enligt åklagare Martin Claesson.

– Både att de har gått bort och att det är förundersökning med begränsningar. Det vill säga att vissa ärenden kan bli så små att beloppen inte räcker.

Gjorde privata köp

Enligt åklagaren har mannen främst gjort privata uttag och köp med personernas pengar, men också fört pengar mellan personer han varit förvaltare för.

Brotten ska ha pågått sedan 2011 och det totala beloppet uppgår till drygt 1,4 miljoner kronor.

Enligt åtalet har mannen erkänt delar av brottsligheten, något som också framkommer i förhör.

FAKTA: FÖRVALTARE OCH GOD MAN

Förvaltare och gode män arbetar åt människor som av olika skäl är oförmögna att sköta olika typer av ekonomiska och samhälleliga kontakter. Ett skäl kan vara psykisk sjukdom.

God man är som huvudregel en frivillig åtgärd som kräver att personen själv går med på att en god man förordnas som tar hand om ekonomin.


Förvaltarskap är en tvångsåtgärd där en förvaltare utses mot en persons vilja i ett läge där tingsrätten kommer till slutsatsen att en person inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar.

I utredningen redogörs för att mannen bland annat använt personernas pengar till att betala privata fakturor, betala för sin leasingbil, gå på restaurang samt köpa elektronik så som en Apple tv, en silvrig Ipad mini, en Iphone och högtalare av märket Sonos.

När han i förhör får frågan varför han inte köpt elektroniken med sina egna pengar svarar han:

– Ja, det kan jag inte svara på. Jag vet inte varför. När jag funderar över Sonos och Ipaden så var det impulsgrejer. Förmodligen har jag inte haft tillräckligt med pengar själv, just då.

Åkte på resor

Med hjälp av de förskingrade pengarna ska mannen också ha åkt på utlandsresor tillsammans med sin familj. Inför en skidresa till Frankrike misstänks han ha köpt skidkläder för 5 000 kronor med pengar som inte var hans egna.

Förhörsledaren frågar:

Vad tror du att (målsäganden) tycker om att hans arvspengar har gått bland annat till din familj och privata inköp?

– Det är så klart att han inte tycker om det.

Men vad pengarna har spenderats på är för åklagare Martin Claesson ”ointressant”.

– Vart pengarna har tagit vägen är jag ointresserad av efter att de kommit till honom, eller annan. Om man uttalar sig rent juridiskt är brottet fullbordat, vad han gör och hur han konsumerar är jag ointresserad av.

Advokaten Louise Eriksson, som företräder målsägarna, har tidigare berättat att flera av dem uppgett att det varit svårt att få gehör för sina upplevelser.

– De har litat på honom. Han har varit snäll mot dem som person och det är det som gör det så svårt och det är väl därför ofta sånt här kan pågå så länge, har hon sagt.

Vilket motiv den misstänkte mannen har haft är inte helt klarlagt, säger Martin Claesson.

– Det vet jag inte. Det får man fråga honom. Han har gett olika förklaringar. Det är inget utstakat motiv. Vi kan konstatera att han erkänt en stor del av gärningen. Han har också erkänt i förhör.

Fakta: Detta har hänt

18 juli 2019 kallas förvaltaren till ett möte med sina chefer där han får anklagelserna presenterade för sig och stängs av från arbetet med bibehållen lön.


25 juli 2019 fattas beslut om avsked.


30 juli 2019 går arbetsgivaren till polisen och anmäler förvaltaren för förskingring. Då känner man bara till att det under juli månad förskingrats 14 000 kronor.


13 december 2019 går åklagaren in och ber om så kallad kvarstad, att förvaltarens tillgångar för strax över 2 miljoner fryses inför att husrannsakan mot flera adresser ska genomföras.


18 juni 2020 medger förvaltaren genom sin advokat att tiden för kvarstaden fortsätter fram till 18 september.

5 augusti 2020 uppger åklagaren att åtal väntas till slutet av hösten eller inledningen av 2021. Det skulle sedan alltså komma att dröja fram till oktober 2021.

SE MER:

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna