Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förvaltare åt och reste – för de utsattas pengar

GT:s Daniel Olsson berättar om sitt avslöjande.
Johanna Videlycka, åklagare i Göteborg, misstänker att den sparkade förvaltaren förskingrat två mFoto: Göteborgs åklagarkammare
Förvaltaren misstänks ha förskingrat från 32 män och kvinnor han ansvarat för.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Göteborgs kommun agerade mot den anställde förvaltaren och gick vidare med avsked.Foto: HENRIK JANSSON

Resor, elektronik och restaurangbesök. Samhällets mest utsattas pengar gick till den kommunala förvaltarens privata inköp. 

Över två miljoner misstänks förvaltaren ha förskingrat från 32 män och kvinnor han ansvarat för.  

Själv ska förvaltaren sagt sig ha ett ”Robin Hood-upplägg”: att han tagit pengar från rikare brukare och gett till de fattigare.

– Det växer för var dag som går nästan, säger åklagaren Johanna Videlycka om utredningen. 

Ett av de misstänkta offren för den stora härvan inom Göteborgs kommun hann under våren avlida, innan den förvaltare som haft hand om hennes ekonomi kunde ställas till svars.

Utredningen har pågått sedan juli förra året då en kollega upptäckte att allt inte stod rätt till med den erfarne förvaltarens ärenden. Då var förvaltaren själv på semester men han kallades in till arbetet, stängdes av och avskedades kort därpå. 

Då fanns frågetecken kring 14 000 kronor.

32 konton misstänkt plundrade

Men både summor och antalet misstänkta offer har svällt rejält. Och åklagaren Johanna Videlycka utesluter inte att det kommer dröja till efter årsskiftet innan åtal väcks. 

– Det här växer och har fått begränsas av mig för att det ska vara hanterbart, berättar åklagaren. 

I dagsläget misstänker hon att 32 brukare, män och kvinnor med sociala, psykiska eller medicinska problem, fått sina ekonomier plundrade av den person som var utsedd av samhället att hjälpa dem, från inledningen 2016 och framåt.

 

”Han har levt ett liv som det inte funnits ekonomi till på legal väg”

 

Strax över två miljoner, 2 034 933 kronor, av den sparkade förvaltarens tillgångar är tagna i så kallad kvarstad, alltså säkrats för att de förskingrade vid en fällande dom ska kunna få tillbaka sina pengar.  

Enligt åklagaren är det de summor man misstänker förskingrats under åren och delar av tillgångarna som funnits på bankkonton ska förvaltaren, enligt henne, också ha försökt föra bort kort efter att han avslöjades.

”Robin Hood-upplägg”

– Det har förts över pengar mellan konton som jag tolkar som att det fanns ett intresse att undandra de här pengarna. Det är min tolkning, säger Johanna Videlycka.

Förvaltaren har gjort vissa medgivanden under utredningens gång, men erkänner bara delar av beloppen. I samband med att kvarstadsförhandlingarna tidigare i år uppgav han genom sin advokat Bo Engström att han vill göra rätt för sig upp till en nivå om som mest 700 000 kronor. 

GT har varit i kontakt med förvaltarens advokat Bo Engström som inte vill uttala sig om sin klients inställning eller om utredningen i övrigt.

– Jag kommer inte kommentera någonting över huvudtaget, säger Engström.

Men av handlingar som kommit in till tingsrätten i Göteborg framgår det att förvaltaren till sin arbetsgivare ska ha uppgett att han haft ett, vad Johanna Videlycka beskriver som ett slags ”Robin Hood-upplägg”. 

Resor och restaurangbesök

Han uppger sig ha tagit ut pengar från socialt utsatta brukare ”som har det bättre ekonomiskt förspänt” och fört över dessa till andra brukare han ansvarat för med sämre ekonomi. En del överföringar mellan brukares konton finns. Men det förklarar, enligt åklagaren, inte de stora summor som gått till förvaltarens egen privata konsumtion. Bland annat ska brukares pengar använts till resor, hemelektronik och restaurangbesök. 

– Han har levt ett liv som det inte funnits ekonomi till på legal väg, säger Johanna Videlycka.

Fakta: Förvaltare och god man

Förvaltare och gode män arbetar åt människor som av olika skäl är oförmögna att sköta olika typer av ekonomiska och samhälleliga kontakter. Ett skäl kan vara psykisk sjukdom.

God man är som huvudregel en frivillig åtgärd som kräver att personen själv går med på att en god man förordnas som tar hand om ekonomin.
Förvaltarskap är en tvångsåtgärd där en förvaltare utses mot en persons vilja i ett läge där tingsrätten kommer till slutsatsen att en person inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar.

Att den misstänkta förskingringen riktats mot personer i en mycket utsatt situation som inte haft insyn i sin ekonomi eller möjlighet att slå larm menar hon är försvårande. 

Advokaten Louise Eriksson företräder målsägarna och uppger att några av hennes klienter har uttryckt att de upplevde sig få mindre pengar och att det varit svårt att få gehör för sina upplevelser.

De har ofta inte haft förmågan att gå vidare och ställa krav eller sökt hjälp av kommunen. 

”De har litat på honom”

– De har litat på honom. Han har varit snäll mot dem som person och det är det som gör det så svårt och det är väl därför ofta sånt här kan pågå så länge, säger Louise Eriksson. 

Att en av målsägarna hunnit avlida under utredningens gång beskriver hon som tragiskt.

Av mötesanteckningarna från de möten som förvaltaren hade med sina chefer kort efter avslöjandet framgår att han själv föreslog en smidigare sorti från sin tjänst, att skulle säga upp sig från sin tjänst på egen begäran. 

Men arbetsgivaren, alltså Göteborgs stad, svarade att det inte var aktuellt; att de ville gå vidare med avsked. Avsked var inte heller något som förvaltarens fackliga organisation motsatte sig. 

Fakta: Detta har hänt

18 juli 2019 kallas förvaltaren till ett möte med sina chefer där han får anklagelserna presenterade för sig och stängs av från arbetet med bibehållen lön

 

25 juli 2019 fattas beslut om avsked

30 juli 2019 går arbetsgivaren till polisen och anmäler förvaltaren för förskingring. Då känner man bara till att det under juli månad förskingrats 14 000 kronor

 

13 december 2019 går åklagaren in och ber om så kallad kvarstad, att förvaltarens tillgångar för strax över 2 miljoner fryses inför att husrannsakan mot flera adresser ska genomföras. 

 

18 juni medger förvaltaren genom sin advokat att tiden för kvarstaden fortsätter fram till 18 september.

5 augusti uppger åklagaren att åtal väntas till slutet av hösten eller inledningen av 2021