Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvararens skarpa kritik mot Wilma-utredningen: ”Upprörd”

Mordrättegången mot 17-åriga Wilma Anderssons pojkvän fortsätter.
Foto: EFTERLYST / TV3
Advokat Beatrice Rämsell.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mordrättegången mot 17-åriga Wilma Anderssons pojkvän fortsätter.

Men Beatrice Rämsell, pojkvännens advokat, riktar nu stark kritik mot utredningen.

Hon menar att hon hindrats från att ställa frågor till en av polisens tekniker och säger att det finns anledning att ifrågasätta objektiviteten.

– Jag har varit försvarare i himla många år, men jag har aldrig varit med om något liknande, säger Beatrice Rämsell.

Den 14 november försvann 17-åriga Wilma Andersson. Hon misstänks ha blivit mördad samma dag i den bostad hon delade med sin pojkvän. Den 23-åriga mannen är misstänkt för mord och under rättegången har han konfronterats med olika typer av bevis.

I den bevisningen ingår bland annat en mängd blodspår från Wilma i lägenheten, osammanhängande berättelser om hur de skilts åt, likhundar som markerat i sängen – och det mest avgörande fyndet: Wilmas huvud i en väska i pojkvännens garderob.

Med anledning av den tekniska bevisningen ville Beatrice Rämsell ställa ett antal frågor till den tekniker som undersökte lägenheten.

– När utredningen och all teknisk bevisning presenteras uppstår flera frågor som man vill ha svar på. Hur det ena och det andra fungerar. Det är utifrån de frågorna man kan bilda sig en egen bild, säger Beatrice Rämsell.

Den mordmisstänkte nekar till alla anklagelser.

Fick inte tala med utredare

Beatrice Rämsell menar dock att hon aldrig fick chansen att ställa sina frågor till teknikern – förrän under pågående rättegång.

– Jag vände mig till polisens utredare och bad om hjälp. Då fick jag som svar att jag hänvisas till kommande förhör till huvudförhandlingen. Och om jag hade några frågor innan skulle det vara skriftligt, säger hon.

Under tisdagens rättegång fick Beatrice Rämsell prata med teknikern.

– Jag blev förvånad när hen uppgav att hen inte visste att jag ville få tag i personen, säger Rämsell och ifrågasätter sanningshalten i det.

Advokaten: ”Försvaret motas bort”

Hon menar att detta har en stor påverkan på utredningen.

– Jag har varit försvarare i många år, men jag har aldrig varit med om något liknande. Att försvaret inte får ställa de frågor som det finns anledning att svara på och att försvaret motas bort från hela utredningsmaterialet... Det har jag aldrig upplevt tidigare, säger Beatrice Rämsell och fortsätter:

– Jag var upprörd när detta hände och jag är fortfarande upprörd. Jag känner att detta är en del av ett större sammanhang, där jag är tveksam till objektiviteten i utredningen.

Jim Westerberg som är åklagare i målet är fåordig angående Beatrice Rämsells kritik.

– Jag tänker inte kommentera något. Jag ska ställa en fråga till henne på fredag under rättegången vad hon anser om objektiviteten, säger Jim Westerberg.

Vad menar du?

– Som sagt, jag har inga kommentarer. Vi får se vad hon svarar på fredag (nästa dag för rättegången reds. anm.).

Beatrice Rämsells klient nekar till alla anklagelser.


TV: Åklagarens teori hur Wilma Andersson mördades