Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förrymd tupp orsakade kalabalik vid vägtullen

Föraren anmäldes till polisen.
Tullpersonalen sprang efter tuppen en lång stund innan man lyckades fånga den. Foto: Tolletaten
I lådan satt även en höna tillsammans med tuppen. Foto: Tolletaten
Foto: Tolletaten

Tuppen hoppade ut ur lådan och tog till flykt vid rutinkontrollen på Svinesunds vägtullstation.

Efter en lång och mer eller mindre kaosartad jakt så fick tullpersonalen tag i tuppen och stoppade tillbaks den i lådan.

– Det var lite svårt att få den tillbaka i bilen, men vi lyckades så småningom, säger Wenche Fredriksen, till NRK. 

En förrymd tupp skapade problem för norsk tullpersonal på Svinesunds vägtullstation. Tullen ligger i Strömstad kommun. Under förra veckan stannades en skåpbil vid gränsen och rutinkontrollen slutade helt oväntat. 

– När vi öppnade bakdörrarna var det en tupp som hoppade ut ur en låda och sprang in i rummet, sa Wenche Fredriksen, avdelningschef för gränskontroll vid Svinesund, till NRK. 

Tullpersonalen behövde kämpa hårt för att fånga tuppen och stoppa ner den i lådan – där det också satt en höna. 

– Det var lite svårt att få den tillbaka i bilen, men vi lyckades så småningom. Om man har levande djur måste man ha tillstånd och tullförklara dem när man passerar gränsen. Detta måste vara i ordning i förväg och man måste köra i ”den röda zonen”, säger Wenche Fredriksen till NRK.

I en andra låda satt en annan höna som den norska mannen försökte smuggla in. Foto: Tolletaten
Foto: Tolletaten

”Alla tre dödades”

Skåpbilsföraren förklarade att han hade köpt fåglarna på nätet i Sverige och hade planerat att dem hem till Norge och ha dem i trädgården. Och även om tullpersonalen tyckte att jakten på tuppen var ett roligt avbrott i vardagen betonar tullchefen att allt har en allvarlig underton. Höns kan vara smittsamma.

Historien för fågeln slutade inte lika roligt som jakten. Föraren gick inte med på att betala för karantänerna dem innan de importerades till Norge – därför avlivades de.

– Alla tre dödades. Föraren rapporteras till polisen och kan förvänta sig böter, säger Wenche Fredriksen till NRK.