Förlorade i rätten – sedan mördade han sin granne

En kvinna knivhöggs till döds i en ort utanför Karlstad på tisdagen.
Foto: Joachim Lagercrantz, / NWT

En kvinna i 70-årsåldern är död – mördad. Hon höggs till döds på tisdagen i ett bostadsområde några mil öster om Karlstad.

– Hon var en fantastisk människa. Det är så fruktansvärt sorgligt att hon är borta, säger Benjamin Barzanji, granne och vän till den mördade kvinnan.

Misstänkt för dådet är en annan av kvinnans grannar, en man i 65-årsåldern.

Kvinnan i 70-årsåldern satt och solade tillsammans med vänner på en uteplats när en man kom framrusande och attackerade henne med en kniv.

Larmet nådde polisen omkring lunchtid på tisdagen.

– När första patrullen kom dit kunde de konstatera att det fanns en kvinna på platsen som var livlös, svårt skadad. Återupplivningsförsök inleddes men de lyckades tyvärr inte. Hon avled på platsen, sa Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i Värmland, senare på dagen.

I anslutning till mordplatsen grep polisen den misstänkte mördaren, en granne i 65-årsåldern. Han häktades under torsdagen – på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Benjamin Barzanji, granne och vän till den mördade kvinnan, känner väl till den misstänkte.

Hot och polisanmälningar

– Jag minns första gången jag träffade honom. Vi var nyinflyttade och jag och min gravida fru gick förbi honom när han satt och läste böcker utanför huset. Jag tänkte att jag skulle hälsa och stack fram handen för att presentera mig. Men i stället för att hälsa tillbaka började han svära och slog bort min hand, säger Benjamin.

– Sedan dess har vi hållit oss borta från honom.

Han säger att den misstänkte mannen inte har varit våldsam förut, men däremot hotfull.

– Vi har anmält honom till både fastighetsägaren och polisen, men det har inte hänt någonting, säger Benjamin Barzanji.

Benjamin Barzanji, granne och vän till den mördade kvinnan.
Foto: Privat / Privat

Den mordmisstänkte mannen har i sin tur dragit fastighetsägaren inför domstol och krävt att denne skriftligen ska uppmana ett antal grannar att ”omedelbart upphöra med trakasserier och störningar.”

Trakasserierna ska bland annat ha bestått av hotfulla blickar, hostningar och grimaser. Mannen hävdar också att en av grannarna ska ha ”ifrågasatt hans närvaro i tvättstugan.”

”Fantastisk människa”

Benjamin Barzanji menar att den mordmisstänkte mannen gjorde anmälan som ett svar på grannarnas klagomål. Benjamin, liksom den mördade kvinnan, var kallade att vittna när fallet togs upp i hovrätten.

– Jag var med på videolänk och var orolig för att han skulle få syn på mig. Jag var inte rädd för min egen skull, men jag har en familj att tänka på.

På måndagen kom hovrättens beslut – och det gick den misstänkte mannen emot.

Dagen efter mördades kvinnan.

– Det här är en liten ort och alla som bor här kände henne – och alla som kände henne tyckte om henne. Hon var en fantastisk människa. Det är så fruktansvärt sorgligt att hon är borta, säger Benjamin Barzanji.

Den häktade mannen har ännu inte tagit ställning till de misstankar som riktas mot honom. Det uppger hans advokat, Thomas Martinsson.

GT har sökt åklagaren i målet, men utan framgång. 


Pastor och hans fru överfallna av granne – fick öronen avbitna