Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldrarnas stöd till våldtäktshäktad elev

Deras son anklagas för att ha våldtagit sin gymnasielärare.

Nu försvarar hans föräldrar honom: 

– Vi är en traditionell familj och han skulle aldrig göra något sådant, säger hans mamma.

Samtidigt sitter han häktad misstänkt på sannolika skäl – den högre misstankegraden. 

Det var vid lunchtid i fredags förra veckan som gymnasieeleven, som är i 20-årsåldern, ska ha våldtagit sin lärare på en skola i Jönköpings län.

Sedan torsdagen sitter eleven häktad på den högre misstankegraden – sannolika skäl.

Nu berättar mannens föräldrar att han besökte dem i lördags, dagen efter den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum.

– I lördags kom han hem till oss och tillbringade tid. Han betedde sig helt normalt, säger elevens mamma.

Mamman: "Kan ha skett missförstånd"

Vid häktningsförhandlingen nekade eleven till brott och mamman är skeptisk till att sonen skulle ha begått det brott han anklagas för.

– Det kan ha skett missförstånd mellan henne och honom, säger mamman och fortsätter:

– Om någon gör något dumt brukar det märkas i ens beteende. Min son är inte en sådan. Vi är en traditionell familj och han skulle aldrig göra något sådant.

Den häktade elevens pappa ansluter sig i försvarstalet.

– Min son skulle aldrig göra det här, säger pappan.

Genrebild.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Föräldrarna fick kännedom om anklagelserna först på tisdag eftermiddag, alltså drygt fyra dygn efter att den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. De säger att de inte har haft någon möjlighet att prata med sonen om vad som har hänt.

Kort efter händelsen skrev läraren ett inlägg på nätet där hon redogjorde för ett övergreppsförlopp. I det stod bland annat att ett nej alltid är ett nej, att det inte spelar någon roll hur en kvinna ser ut eller vad hon har på sig, samt att det aldrig är kvinnan som blir utsatt för sexuellt våld som är problemet.


LÄS MER: Lärarens egna ord efter misstänkta våldtäkten 


Besökte föräldrarna dagen efter

– Vi hann aldrig fråga honom om anklagelserna. På lördagen var han hemma hos oss. På söndagen var han ute med sina vänner. På måndagen hörde han inte av sig. Jag tror det var då han fick kännedom om att hon skulle anmäla honom och han kanske skämdes för att berätta det för oss.

Eleven och läraren ska ha haft omfattande sms-kontakt innan händelsen, enligt uppgifter som Aftonbladet tidigare har publicerat.

Den häktade mannen är tidigare dömd för våldsamt motstånd. Skolan har tidigare skickat in orosanmälningar om honom till socialtjänsten, efter uppgifter om att han har varit inblandad i händelser där det förekommit hot och kriminalitet.

Chefen för den aktuella gymnasieskolan fick vetskap om den misstänkta våldtäkten förra helgen, och har tidigare sagt:

– Jag blev chockad. Det är en fruktansvärd händelse, var den än händer. Men självklart är det fruktansvärt att det skett på en skola.