Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar filmade övergrepp på dottern – vill ha tillbaka banden

Professor Carl Göran Svedin om kvinnliga sexualbrottslingar.
Foto: Polisen

Föräldrarna dömdes för att under flera år ha utsatt den egna dottern för sexuella övergrepp.

Bland bevisen finns en mängd filmer och fotografier av övergreppen.

Nu överklagar föräldrarna – och vill ha inspelningsutrustning och videoband tillbaka.

”Stötande”, enligt tingsrätten.

Mamman, som enligt tingsrätten varit delaktig i delar av övergreppen och även själv hanterat en mängd grovt barnpornografiska bilder och filmer, dömdes till två och ett halvt års fängelse.

Föräldrarna har uppget i förhör att de har ett mycket öppet förhållande till sex och att de själva sålt bilder och filmer på nätet, där de har sex framför kameran.

Nu överklagar båda föräldrarna sina domar. 

Och de vill samtidigt ha tillbaka kameror och annan inspelningsutrustning som polisen tagit i beslag under utredningen och som, enligt tingsrätten, använts för att filma och lagra bilder från övergrepp.

Det gäller kameror, mobiltelefoner, videoband och dataminnen som polisen sökt igenom och funnit bevis mot föräldrarna.

Vill att beslut ogillas

Mamman skriver genom sin advokat att hon vill att beslutet att förstöra ”samtlig teknisk utrustning” ogillas.

– Vår bild av domen följer överklagandet, säger pappans advokat Charlotte Jonsson som i övrigt är försiktig att kommentera målet med hänsyn till de många delar som faller under sekretess.

Men hon bekräftar att pappan har samma inställning som mamman när det kommer till att få tillbaka den tekniska utrustningen: att det rör sig om hemelektronik som i första hand har legala användningsområden.

I kameror, mobiltelefoner och datorer har polisens tekniker lyckats återskapa bilder som åklagaren menar visar övergrepp mot bland annat dottern.

GT har även varit i kontakt med mammans advokat Heléne Ulfström som hänvisar till sitt skriftliga överklagande.

Där skriver hon att hennes klient vill ”att förverkandena avseende samtlig teknik såsom kameror, datorer, mobiltelefoner, hårddiskar, dataminnen, videoband m.m. ogillas.”

I samband med att polisen i början av året slog till mot familjens bostad i Västsverige togs även handbojor, ansiktsmasker och annat i beslag. Det är inte dessa hjälpmedel för brotten, enligt tingsrätten, som föräldrarna vill ha tillbaka utan det handlar om all den teknisk utrusning som också kan användas det vardagliga livet: hemelektronik och liknande.

Tingsrätten: Vore stötande

Det är teknisk utrustning som tingsrätten ansåg vore stötande om de lämnades tillbaka till de dömda personerna.

”Det skulle enligt tingsrättens mening framstå som stötande om (pappan) och (mamman), trots att de fälls för flera mycket integritetskänsliga brott, får behålla de tekniska hjälpmedel de använt vid gärningarna”, skriver tingsrätten.

Mamman vill helt frias av hovrätten, medan pappan medger vissa mindre delar av det som lagts fram emot mot honom. Han vill frias för de flesta åtalspunkter, få ett lägre skadestånd och därtill få tillbaka sina tillhörigheter.

”Har sett mer kvinnor än tidigare det senaste året”.