Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flicka såg på när mamman blev slagen: ”Sluta pappa”

Mannen i 50-årsåldern misshandlade sin sambo inför ögonen på parets minderåriga dotter.
Värmlands tingsrätt dömde mannen till två års fängelse.
Foto: DANIEL OLSSON

En värmländsk företagare i 35-årsåldern har dömts till två års fängelse för att ha misshandlat sin sambo framför ögonen på parets minderåriga dotter.

– Sen så försöker mamma ställa sig upp men hon bara faller ner igen och det var då pappa kom med knytnäven och slog henne på ögat, berättar flickan i polisförhör.

Själv säger mannen att han var så full att han inte minns något av händelsen.

Misshandeln inträffade på en värmländsk ort i början av oktober. Mannen och kvinnan hade tillbringat kvällen på födelsedagsfest hos en granne, och enligt samstämmiga uppgifter hade stämningen mellan paret varit god. 

Omkring midnatt lämnade kvinnan festen, men mannen valde att stanna kvar. De skildes som vänner, och i förhör med polis beskriver kvinnan sin sambo som ”glad”.

Först flera timmar senare lämnade mannen kalaset, och enligt den person som körde honom hem var mannen vid det laget kraftigt berusad. I förhör med polis säger chauffören att mannens berusningsgrad var ”rejäl”, och att han var ”ordentligt full”.

Kvinnan låg och sov när mannen kom hem, men vaknade av oljud.

– Jag hörde att han kräktes så jag gick ut till honom för att säga att han skulle gå och kräkas på toaletten i stället, har kvinnan berättat i förhör med polis.

Uppmaningen gjorde mannen vansinnig. 

”Sluta pappa”

Han tog stryptag på kvinnan, knuffade in henne i en vägg, tryckte ner henne på golvet och drog henne i håret.

Vid det laget hade parets minderåriga dotter vaknat och blev vittne till den fortsatta misshandeln. 

Kvinnan tog sig upp på fötter och sprang tillsammans med dottern mot flickans rum.

– Han springer efter mig och när jag har kommit in i hennes rum så puttar han till mig i farten och jag snubblar över en stol. Jag landar mot fönstret och slår i mitt huvud mot fönsterbrädan som är i sten, har kvinnan sagt i förhör.

Kvinnan förlorade medvetandet, och när hon kvicknade till slog mannen henne med knuten näve i ansiktet.

Dottern berättar för polisen:

– Sen så försöker mamma ställa sig upp men hon bara faller ner igen och det var då pappa kom med knytnäven och slog henne på ögat och sen så, jag skrek ju sluta pappa och så.

Hånlog och skrattade

Enligt kvinnan hånlog och skrattade mannen under tiden som han slog henne. Han ska även ha kallat henne äcklig och ful, och sa att hon skulle vara glad att han hade orkat leva med henne så länge som han har gjort. 

Kvinnan vårdades på sjukhus i flera dagar för sina skador. Enligt rättsintyget riskerar hon bestående men.

Mannen åtalades för grov misshandel och grovt barnfridsbrott, och i förra veckan meddelade tingsrätten en fällande dom.

Påföljden bestämdes till två år i fängelse. Mannen ska även betala skadestånd till kvinnan och deras dotter.

Mannen själv har varken bekräftat eller förnekat brott. Han har genomgående hävdat att han var så pass berusad att han inte minns något av kvällen, men han säger också att han inte har någon anledning att tro att kvinnan ljuger. 

SE OCKSÅ: Kvinnovåldet ökade under pandemin

Kriminolog och debattör Nina Rung berättar om hur våldet mot kvinnor och barn har ökat under pandemiåret, och att det inte är ovanligt i kristider.