Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fälls för artskyddsbrott – men får sänkt straff

Mannen lade bland annat ut en kungsörn till försäljning.
Foto: POLISEN
Bild från polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för den man som annonserat ut och sålt djurdelar från skyddade djur på nätet. 

Han fälls ändå för grovt artskyddsbrott i sammanlagt 130 fall och smuggling.

Målet har kallats det största i sitt slag i Sverige hittills.

Tingsrätten dömde mannen till ett år och fyra månaders fängelse. Men hovrätten anser att straffvärdet är något lägre och sätter straffet till ett års fängelse.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning men noterar att det inte är fråga om ett jaktbrott och heller aldrig har handlat om handel med levande djur. Dessutom väger hovrätten in att det varit en långsam handläggningstid. Målet inleddes redan 2016 och efter utredning väcktes åtal först i januari 2020.

Häver beslag

Hovrätten häver dessutom beslagen av ett vargskinn samt några andra föremål.

Mannen har stått åtalad för att ha satt in över 200 annonser i olika grupper på Facebook och där salufört och i vissa fall sålt djurdelar till flera kunder. På nätet har mannen bland annat bjudit ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han åtalas också för smuggling av en kungsörn som ska ha importerats från Norge.