Expertvittnet i rätten: ”Kan vara fallskada”

Wilmas misstänkta mördare ska ha fått flera utbrott i häktet.
17-åriga Wilma Andersson misstänks ha dödats den 14 november. På måndagen hölls den näst sista rättegångsdagen mot hennes misstänkta mördare.
Foto: EFTERLYST / TV3
23-åringens försvarare Beatrice Rämsell.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åklagaren Jim Westerberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Rättegången mot den mordåtalade pojkvännen till Wilma Andersson är inne på sin näst sista dag.

Under måndagen hördes Sonny Björk, den pensionerade Palmeutredaren, som försvaret kallat in som expertvittne.

– Det kan vara en fallskada, sa han i sitt vittnesmål, enligt P4 Väst som liverapporterar från rättegången.

17-åriga Wilma Anderssons pojkvän står åtalad för mord och brott mot griftefriden, i en rättegång som på måndagen är inne på sin åttonde dag.

Under rättegången har en mängd tekniska bevis förts fram av åklagare Jim Westerberg. 

Den 23-årige pojkvännen har sedan utredningens början konsekvent nekat till att ha varit inblandad i Wilmas död. På måndagen hade hans advokat Beatrice Rämsell tillkallat den pensionerade Palmeutredaren Sonny Björk. Han anses vara en av landets mest erfarna kriminaltekniska experter och har, på försvarets begäran, studerat förundersökningen.

17-åriga Wilma Andersson misstänks ha dödats den 14 november. På måndagen hölls den näst sista rättegångsdagen mot hennes misstänkta mördare.
Foto: EFTERLYST / TV3

Expertvittnet: ”Kan vara fallskada”

I sitt vittnesmål, via länk, menade Björk bland annat att det inte går att klarlägga att Wilma Andersson dödats till följd av trubbigt våld, eller om hon utsatts för yttre våld överhuvudtaget.

– Finns det något alternativ där som du tycker är närliggande? Skulle en fallskada kunna förklara det här?, frågade Beatrice Rämsell och syftade på de blodsbesudlingar som hittats vid en fåtölj i vardagsrummet.

– Det kan vara en fallskada. Att man blöder från någon del och faller i det här området och att blodstänken uppstår i samband med ett fall, svarade Sonny Björk då, enligt P4 Väst.

Den pensionerade Palmeutredaren Sonny Björk vittnade, på försvarets begäran, om sina slutsatser av de tekniska bevisen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Ifrågasatte objektiviteten

Björk ställde sig också kritisk till utredningen. Han tycker att NFC, Nationellt forensiskt centrum, fått för mycket bakgrundsinformation och jobbat efter redan framlagda hypoteser.

– Det som stöter mig är att ingen annan fått vara med och påverka de här hypoteserna. Det är inte okej, det är inte objektivt, sa han i rätten enligt P4 Väst.

Den 23-årige pojkvännen till Wilma Andersson står åtalad misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

Med det menar han att det exempelvis skulle kunna vara så att de blodiga fotavtrycken, tillhörande 23-åringen, som man hittat skulle kunna ha framstått vid ett annat tillfälle än det som åklagaren gör gällande – vid mordtillfället. 

”En oförskämd fråga”

När det blev åklagare Jim Westerbergs tur att ställa frågor undrade han bland annat om Sonny Björk fått betalt för att komma med sitt utlåtande. Som svar skrattade Björk, och sa, enligt P4 Väst:

– Finns det någon som jobbar gratis i den här förundersökningen? Jag tycker det är en oförskämd fråga. Jag har lagt ner mellan 40 och 50 timmar på det här, jag kommer debitera för tio timmar. 10.000 kronor plus moms.

På tisdagen avslutas rättegången, med start klockan 9.00. GT kommer vara på plats i Uddevalla tingsrätt.

På rättegångens första dag redogjorde åklagaren för sin teori om det misstänkta mordet.