Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett år sedan Linda förlorade sin dotter Wilma: ”Så ont”

Se minidokumentären: Flickan som aldrig kom hem
Wilma Andersson, 17, försvann från Uddevalla den 14 november i fjol.
Foto: EFTERLYST / TV3
Familjen har begravt Wilma Andersson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ljus och blommor till minne av Wilma Andersson i Uddevalla när hon försvann.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Efter en lång utredning dömdes han av tingsrätten till livstids fängelse för mordet, men i hovrätten fastställdes straffet till 18 år.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN
Tishko Ahmed har konsekvent nekat till att ha mördat Wilma Andersson.
Foto: Polisen

För ett år sedan förlorade Linda Andersson sin dotter Wilma, 17.

Wilmas kvarlevor har ännu inte hittats, men Linda har inte gett upp hoppet om att hitta sin dotter.

Tishko Ahmed, Wilmas expojkvän, är dömd för mordet – och i rätten mötte Linda Andersson honom.

– Det gjorde så ont att sitta där de dagarna och höra vad han gjort mot våran Wilma, säger hon.

Det har gått ett år sedan Wilma Andersson från Uddevalla försvann.

Den 14 november 2019 hade Linda Andersson, Wilmas mamma, vad som skulle bli det sista telefonsamtalet med sin dotter:

– Wilma pratade på om allt möjligt, som hon brukade göra. Vi avslutade med att prata om tandläkarbesöket som hon skulle på, berättar Linda Andersson. 

Linda Andersson, Wilmas mamma: ”Mardrömmen bara fortsätter och vi har fortfarande inte kunnat begrava hela våran Wilma. Det är så fruktansvärt tomt utan Wilma”.
Foto: Privat

Men Wilma dök aldrig upp hos tandläkaren dagen efter.

Då visste ingen, förutom hennes mördare, att hon inte längre var i livet.

Tishko Ahmed, 23, mördade Wilma

Blickarna riktades snabbt mot hennes pojkvän Tishko Ahmed, 23. Familjens misstankar mot honom blev ännu starkare när han inte engagerade sig i sökandet efter Wilma och när han betedde sig konstigt mot familjen.

– När vi sedan var i lägenheten (Tishko Ahmeds lägenhet) var det mycket som inte stämde. Tishkos beteende var väldigt märkligt och han upplevdes nervös. När vi var i lägenheten sista gången på söndagen var det viktigare för honom att träffa sin vän som skulle komma dit. Känslan var att han inte ville att vi var där då, berättar Linda.

Några veckor efter den 14 november, och efter stora sökinsatser som engagerat hela landet, gjorde polisen ett makabert fynd i pojkvännens lägenhet.

I Tisko Ahmeds garderob hittade polisen Wilmas huvud inpaketerat med folie i en resväska.

Blickarna riktades snabbt mot Tishko Ahmed, Wilmas ex.
Resväskan där fyndet gjordes.
Foto: Polisen
Blommor och ljus i centrala Uddevalla till minne av Wilma Andersson.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT NYHETSBYRÅN

Hovrätten ändrade straffet

Efter en lång utredning, där man bland annat fann blodspår av Wilma i Tishko Ahmeds lägenhet, dömdes han i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på Wilma.

Han överklagade domen till hovrätten som i sin tur rev upp tingsrättens dom och valde att tidsbestämma straffet till 18 år.

– Wilmas livstid blev 17 år. Vi fick livstid av saknad av vår dotter. Mördaren får sänkt straff till 18 år, troligen ute efter elva år. Vi får aldrig tillbaka våran älskade Wilma, säger Linda Andersson.

Här fångar kamerorna Tishko Ahmed när han handlar med Wilmas kort, kort efter mordet på Wilma.
Foto: Polisen

Wilmas mamma: ”Ondskefullt och fegt”

Under rättegångsdagarna, både i tingsrätten och i hovrätten, satt Wilmas mamma ansikte mot ansikte med dotterns mördare.

– Känslan att se honom var fruktansvärd. Att han sitter och ljuger och inte står för det han gjort är så fruktansvärt ondskefullt och fegt. Det gjorde så ont att sitta där de dagarna och höra vad han gjort mot våran Wilma, säger hon.

Det har gått ett år sedan den dagen. Några dagar senare konstaterade polisen att hon blivit mördad.

Kroppen efter Wilma Andersson har ännu inte hittats och Tishko Ahmed, som konsekvent nekat till att ha mördat Wilma, har inte heller berättat var kroppen är.

Veckan innan hovrättsförhandlingarna, slutet på augusti, begravde familjen Wilma.

– Begravningen var stillsam och väldigt fin. Wilma har fått en fin plats vi kan gå till, säger Linda.

Wilma har ännu inte hittats och du har fortsatt leta efter henne. Var hittar du kraften?

– Jag kommer aldrig ge upp hoppet om att hitta hela våran Wilma. Vi har bra stöttning av familj, vänner och frivilligorganisationer bland annat.

Sökinsatserna efter Wilma engagerade många. Här var sökandet efter Wilma inne på sitt nionde dygn. Sjöpolisen sökte med sonar i Bäveån.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Mardrömmen bara fortsätter”

I torsdags överklagade Tishko Ahmed hovrättens dom till Högsta domstolen och vädjar att de prövar hans fall. I ett handskrivet brev skriver han:

Snälla ge mig en chans så kommer jag bevisa att jag är oskyldig.”

– Det känns som om man är tillbaka i november 2019. Mardrömmen bara fortsätter och vi har fortfarande inte kunnat begrava hela våran Wilma. Det är så fruktansvärt tomt utan Wilma. Det är svårt att förstå att hon inte kommer tillbaka, säger Wilmas mamma.

Hur var Wilma som person?

– Wilma betyder mycket för oss alla i familjen. Syskon, systerson, släkt och nära vänner – vi alla saknar vår Wilma. För mig var Wilma en kärleksfull, omtänksam, snäll, rolig och kreativ tjej med ett stort hjärta. Wilma betyder mycket för mig, allt runt mig påminner om Wilma. Hon finns i mitt hjärta och det kan ingen ta ifrån mig.

”För mig var Wilma en kärleksfull, omtänksam, snäll, rolig och kreativ tjej med ett stort hjärta”, säger Linda Andersson.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE

Fortsätter söka efter Wilma

Linda Andersson är tacksam för all den hjälp familjen fått och för de organisationer och personer som har hjälpt till att leta.

– Det är ett år sedan Wilma blev mördad och det går inte en dag utan att jag tänker på henne. Jag vill från familjen framföra ett tack till alla som hjälper oss. Tack till alla som kommer på de olika sökinsatserna som sker.

På årsdagen för mordet sker ett nytt sök efter Wilma. Söket sker tillsammans med bland annat frivilliga organisationerna Svenska räddningshundar, Svenska räddningsdrönare och Saknad Sverige.

– Som det ser ut nu kan vi söka av områden på land och med hjälp av dykare även områden i vatten. Vilket är väldigt bra. Detta är ett viktigt arbete för oss för att utesluta områden för att hjälpa familjen vidare, säger Daniel Brodin, vd på IRO Rescue.

Daniel Brodin är vd för IRO Rescue. Han berättar att nya sök är planerade efter Wilma.
Foto: Privat

Se mer:

Tishko Ahmed, 23, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla.