Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Estoniafilmaren: ”Inget brott som jag begått”

Journalisten Henrik Evertsson står åtalad och riskerar fängelse.
Foto: LOVISA WALDECK
Göteborgs tingsrätt.
Foto: LOVISA WALDECK
Fartyget Estonia.
Foto: Estlands regering

Henrik Evertsson står åtalad för brott mot gravfriden efter sin dokumentär om Estonia.

Under måndagen inleddes rättegången.

– Jag står fast vid det. Det är inget brott som jag har begått, säger han.

Filmaren och journalisten Henrik Evertsson står tillsammans med sin medhjälpare, undervattensexperten Linus Andersson, åtalad för brott mot lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

– Det finns inget undantag för journalistisk verksamhet inom straffrätten generellt och inte heller i den här lagen, har kammaråklagare Helene Gestrin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet sagt.

Även Johan Schelin, professor i sjö- och transporträtt på Stockholms universitet, menar att lagen är klar och att det därför ”inte råder stor tveksamhet” om att de kommer att fällas.

”Utanför svenska lagstiftningen”

På måndagen inleddes förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt. Henrik Evertsson tycker själv att han står på rätt sida lagen, trots att han riskerar två års fängelse.

– Jag står fast vid det. Det är inget brott som jag har begått, säger han.

Han fortsätter:

– För vår del så har ju, precis som vi sagt inne i rättssalen också, var ju den här konstruktionen med tyskflaggad båt på internationellt farvatten någonting som vi bedömde som utanför den svenska nationella lagstiftningen.

Efter dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” belönades Henrik Evertsson med Stora journalistpriset. 

Dokumentären visar bland annat att det finns ett stort, tidigare okänt hål i fartygets skrov, något som fått Sveriges, Finlands och Estlands regeringar att besluta om nya dykningar, något de bestämt avvisat sedan de första dykningarna efter katastrofen 1994.

Även fått svidande kritik

Men Henrik Evertsson har av tio välkända grävande journalister på DN Debatt också fått kritik för att ha fört fram konspirationsteorier.

Även magasinet Filter har fört fram liknande kritik i ett långt reportage.

Fem avslöjanden i dokumentären om Estonia

1. Det finns ett tidigare okänt, 4 x 1,2 meter stort hål i Estonias skrov. Detta kan förklara det snabba sjunkförloppet om vatten också forsade in den vägen.

2. Överlevande berättar att det strömmade in vatten under bildäck – tvärtemot tidigare uppgifter om att vatten kom uppifrån.

3. Brittiska dykare, som fick i uppdrag av svenska regeringen att undersöka Estonia 1994, berättar att det var enkelt att dyka på vraket och att de med lätthet hade kunnat bärga minst 150 kroppar – om de bara fått klartecken. 

4. Överlevande vittnar om att det fanns en militärtransport ombord under katastrofnatten, något som svenska försvaret förnekar. 

5. En brittisk grävande journalist säger att underrättelsetjänster i Sverige, Estland och Storbritannien i samarbete smugglade militärutrustning från Ryssland på Estonia – och att Ryssland varnat dem för att fortsätta verksamheten.