Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erik, 32, mördades av kollegan Jennie Olsson

Erik Fasth var 32 år när han blev mördad på sitt jobb av en kollega.
Foto: Privat
Jennie Olsson som hela tiden nekat till brott dömdes till livstids fängelse i hovrätten.
Foto: Polisen /
Jennie Olsson var personlig assistent och kollega till Erik Fasth som hon mördade en natt i september förra året.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Erik Fasth, 32, var personlig assistent och jobbade natt hemma hos en brukare i Trollhättan.

När han skulle bli avlöst på morgonen hittades han brutalt mördad.

– Jag blev chockad. Jag tänkte bara att han skulle vakna och att det skulle bli bra när ambulansen kom, säger kollegan som upptäckte Erik död hos brukaren, i TV3:s dokumentärserie ”Svenska fall”.

Erik Fasth hade mördats av en annan kollega – Jennie Olsson, då 42 år och med stora skulder på grund av spelmissbruk.

För ett år sedan, den 4 september 2020, hittades 32-årige Erik Fasth död i en lägenhet i Trollhättan där han jobbade som personlig assistent.

En kollega som kom på morgonen för att avlösa honom upptäckte Erik liggande på golvet. Hon trodde först att han fått ett ”diabetesanfall” berättar hon i TV3:s ”Svenska fall”.

– Den första jag gick in och tittade efter var Erik. Han satt inte där han brukade. Det är då jag ser allting, blodet och så. Jag blev verkligen chockad, säger hon i programmet.

Hon hade svårt att förstå var blodet kom ifrån.

– Jag tänkte om det var hans diabetespump som åkt ut. Det går inte att förklara hur man tänkte. Min hjärna hade helt gått in i att det var diabetes.

Tillsammans med en kollega som hade bakjour och legat och sovit djupt i ett rum längre in i lägenheten slog hon larm.

Hade stickskador på halsen

När ambulanspersonal kom till platsen stod det snabbt klart att Erik var död och att han varit död i flera timmar. Det fanns också tecken på att han utsatts för brott. Han hade flera stickskador, bland annat på halsen.

Personen som bodde i lägenheten kunde inte lämna några uppgifter om vad som hänt på grund av sitt handikapp.

Misstankarna riktades snart mot en annan kollega, Jennie Olsson, 42. Polisen kunde se att pengar förts över mellan brukarens konton under den aktuella natten och och kvinnan var en av dem som hade tillgång till brukarens bank-id och möjlighet att göra överföringar. 

Jennie Olsson fångades på övervakningskamera då hon tog ut pengar från en bankomat och även när hon slängde föremål på en återvinningsstation. I påsarna hittade polisen sedan blodiga skor och handskar.

Jennie Olsson, som tidigare haft politiska uppdrag för Socialdemokraterna i en västsvensk kommun, dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse.

Hon dömdes även för grov stöld och två fall av bedrägeri samt för framkallande av fara för annan eftersom brukaren lämnades skyddslös efter mordet. Personen behövde ständig tillsyn dygnet runt.

Jennie Olsson fångades på övervakningskamera när hon slängde föremål, bland annat blodiga skor och handskar, på en återvinningscentral.
Foto: Polisen

Omfattande spelmissbruk

I maj i år skärpte hovrätten straffet till livstids fängelse.

Jennie Olsson hade ett omfattande spelmissbruk och rätten slog fast att hennes motiv till mordet var ekonomiska. 

Månaderna innan hon begav sig till brukarens lägenhet den aktuella natten hade hon lånat flera hundra tusen kronor av personer i sin närhet på grund av stora skulder.

Hon hade också frågat brukarens mamma om hon kunde få låna 20 000 kronor från brukaren. Hon behövde pengar till hyran och till sitt spel. Men Jennie fick nej.

Enligt domen mot Jennie Olsson framgår att när hon kom till lägenheten för att stjäla plånbok och kort från brukaren smög hon upp bakom kollegan Erik Fasth och dödade honom med flera knivhugg.

Kollegan: ”En väldigt fin kille”

Jennie Olsson har hela tiden nekat till brott och överklagade till Högsta domstolen som dock sa nej till prövningstillstånd.

– Jag har jättesvårt att förstå mig på en person som Jennie. Det är jättesvårt att man vet att man har haft en sådan person omkring sig. Man blir arg och frustrerad över att en person kan vara så kall, säger kollegan ”Svenska fall”. 

Hon minns Erik Fasth som en mycket omtänksam person, som verkligen brydde sig när han frågade hur kollegerna mådde:

– Han var en väldigt fin kille. Han var också väldigt mån om oss. Vi hade en grupp som vi delade information i och han gjorde alltid hjärta-symboler. Han välkomnade alltid om vi tog in någon ny i gruppen. Om någon var sjuk skrev han krya på dig.

GT har varit i kontakt med Erik Fasths familj som godkänner publicering av namn och bild.

Mördade kollegan – sen handlade hon på Ikea

Smög in på natten och attackerade med kniv.