Kalla fall-chefen om saknade pusselbiten

22-åriga Helena Andersson försvann natten till den 14 juni 1992.
Helena Andersson, 22, försvann i Mariestad 1992. Försvinnandet är fortfarande ett mysterium.
Foto: ERIK FOLLIN / TT NYHETSBYRÅN
En person är nu delgiven misstanke om mord – 30 år efter att Helena Andersson försvann.
Foto: PRIVAT

Snart 30 år har gått sedan Helena Andersson försvann efter en utekväll i Mariestad. Under måndagen har en man anhållits, skäligen misstänkt för att ha mördat 22-åringen.

– Jag är så enormt tacksam för att man fortsatt jobba med det, att man verkligen försöker komma till botten med vad som har hänt, säger Helenas syster, Gabriella Andersson.

Men enligt Anders Eriksson, chef för kalla fall i Göteborg, saknas en viktig pusselbit.

– Har man ingen kropp kommer man inte att kunna lagföra någon förövare.

22-åriga Helena Andersson försvann spårlöst efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad natten till den 14 juni 1992.

Hennes sandaler och ringar hittades i närheten av föräldrahemmet dagen därpå.

Helenas kropp har aldrig hittats, men fallet har utretts som mord. Flera personer har varit intressanta i utredningen men genombrottet har uteblivit.

Under hösten förra året började gruppen för kalla fall i Göteborg gå igenom utredningen på nytt.

”Vid denna genomgång har det framkommit uppgifter mot en person som i dag har delgivits misstanke för mord på Helena Andersson” skriver polisen i ett pressmeddelande som gick ut under måndagen.

Den misstänkte, en man, har senare under dagen anhållits. Han är skäligen misstänkt för mord. Skäligen misstänkt är den lägre graden av misstanke. 

På måndagskvällen befinner sig polisen på en adress kopplad till den misstänkte mannen. Enligt polis på plats genomförs husrannsakan.

På måndagskvällen befinner sig polisen vid en adress kopplad till den nu misstänkte mannen.
Foto: HENRIK JANSSON

Har figurerat i utredningen

Vid tidpunkten för Helenas försvinnande var mannen i 30-årsåldern och polisens teori är att han har agerat ensam. För tillfället planeras det därför inte några fler gripanden, skriver polisen i pressmeddelandet.

P4 Skaraborg uppger att den nu misstänkte mannens namn har funnits med i utredningen, men att han inte setts som en tänkbar gärningsman. 

Natten då Helena Andersson försvann har vittnen sett en ljuslackad bil i närheten av hennes familjehem, där de sista spåren efter Helena hittades. Samma natt ska den misstänkte mannen ha åkt runt i en bil som stämmer väl överens med vittnesobservationerna. Det uppger P4 Skaraborg.

I pressmeddelandet skriver polisen att man inte kunnat hitta någon bekantskap mellan Helena Andersson och den misstänkte.

Förundersökningen, som nu tagits över av åklagare, fortgår med bland annat tekniska undersökningar, husrannsakningar och förhör.

Polisen: Avgörande att hitta Helena 

Det var efter sommaren förra året som polisens kalla fall-grupp tog över utredningen från Skaraborg, där den legat sedan Helena försvann. Två utredare har jobbat med fallet under det knappa år som gått, berättar Anders Eriksson, chef för kalla fall i Göteborg.

Anders Eriksson vid Kalla fall-gruppen.
Foto: MARIA DAHLIN

– Man lutar sig i viss mån mot det som har gjorts innan, och det är bra gjort. Men den största framgångsfaktorn är att man under en längre tid får jobba helt utan att bli störd av annat. Sen tror jag också att det är viktigt att man kommer in helt förutsättningslöst. Då kan det vara lättare att värdera och vara objektiv, säger Eriksson.

Anders Eriksson säger att han varken kan eller vill uttala sig om bevisläget mot den misstänkte mannen, men konstaterar att det är en försvårande omständighet att Helena aldrig har återfunnits.

– Det är ju en absolut förutsättning. Har man ingen kropp så vet man i praktiken inte att hon är avliden, även om det är ett hårt vinklat resonemang. Har man ingen kropp kommer man inte att kunna lagföra någon förövare.

I ljuset av det resonemanget – är det så att ni har hittat Helenas kvarlevor?

– Det är inget jag kan kommentera. Det är så ärendespecifikt så det får man ta med förundersökningsledaren. Det vill jag inte uttala mig om, säger Anders Eriksson.

Systern: ”Rättvisa måste skipas”

Polisen har varit i kontakt med Helenas anhöriga innan de skickade ut dagens pressmeddelande. Det berättar Helenas syster, Gabriella Andersson.

– Kalla fall-gruppen har informerat oss om att det ska hända någonting, att vi ska vara medvetna om det. Men exakt vad det är de har kommit fram till har vi ingen inblick i, säger Gabriella.

Hon fortsätter:

– Jag har svårt att jubla och tänka hurra, det är så svårt att förhålla sig till. Allt är så dubbelt. Jag vill ju inte att min syster ska ha utsatts för någon galning, men samtidigt är det så klart fantastiskt om man faktiskt har fått tag i den person som har gjort det här. Om vi kan få reda på vad det är som har hänt så kanske man kan börja sörja på ett annat sätt.

Turerna i fallet har varit många, och Gabriella Andersson berättar att hon än så länge inte vågar tro på att polisen har hittat lösningen på hennes systers försvinnande. Men hon tillägger: 

– Jag är så enormt tacksam för att man fortsatt jobba med det, att man verkligen försöker komma till botten med vad som har hänt. Det är svårt för mig att ta in att en människa kan göra en sådan här sak och sedan leva med det. Rättvisa måste skipas.


Detta hände

Det var den 13 juni 1992 som Helena Andersson sågs i livet för sista gången, på Mariestads stadshotell. 

Under kvällen hade hon varit på en inflyttningsfest hos en vän i Töreboda, innan de gemensamt fortsatte kvällen på stadshotellet. 

Helena Andersson bodde över sommaren i föräldrahemmet i Mariestad, ihop med storasyster Ulrika. 

Men när storasyster vaknade den 14 juni var Helena inte där – och i skogsdungen intill hittades senare hennes blodiga skor och ringar.
Än i dag har Helena Andersson inte hittats. 

Helena Andersson.
Foto: PRIVAT

Detta har hänt i Helena-fallet