Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elva aktivister döms för djurrättsaktioner

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019

Elva personer har dömts för inblandning i olika djurrättsaktioner som ägt rum mot en minkfarm i Halland. 

Sju av de elva har dömts för brott mot maskeringsförbudet, brotten ägde rum under en och samma aktion i augusti förra året. 

Den andra brottsrubriceringen är olaga intrång. 


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Aktionen som sju personer nu dömts för inträffade i augusti 2019 vid en minkfarm i utanför Falkenberg i Halland. 

Samtidigt som aktionen stod en av ledarfigurerna inom den radikala djurrättsrörelsen inför rätta i Varbergs tingsrätt.

Stämningen under aktionen blev mer aggressiv när aktivisterna angrep grindarna till farmen. Polisen som var på plats berättade att det rådde maskeringsförbud. De som inte tog av sig sin maskering rapporterades för brottet.

Varbergs tingsrätt dömer sju av dem till dagsböter för brott mot lagen om förbud mot maskering, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Dömdes för olaga intrång 

Två av de sju dömdes också för olaga intrång mot samma minkfarm för tre år sedan. 

Ytterligare fyra personer dömdes för olaga intrång vid samma tillfälle. Straffet i samtliga fall blev dagsböter. 

Polisens insats mot brottsaktiva djurrättsaktivister i region Väst har gett resultat, menar Tobias Bergkvist som är chef för regionala utredningsenheten och regionalt ansvarig för insatsen. 

– Arbetet har fått till följd att ett antal aktiva personer inom miljön har dömts för brott riktade mot personer inom djurhållningsbranschen och att inflödet av ärenden i regionen därefter minskat påtagligt, säger han, i ett pressmeddelande. 

Se också: 

Aktivister gripna vid Preemraff i Lysekil

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.