Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elina, 21, våldtogs – fick driva fallet själv

Elina våldtogs Elina på väg hem från en fest, mannen friades i tingsrätten, men efter att Elina på egen hand drivit fallet vidare till hovrätten dömdes han. Nu har Högsta domstolen fastställt domen.
Elina, 21, våldtogs på väg hem från en fest 2018.Foto: PRIVAT
Elina och hennes familj drev fallet vidare till hovrätten, där gärningsmannen dömdes.Foto: PRIVAT
Hovrätten i Västra Götaland ändrade tingsrättens dom. ”Målsägandens utsaga har enligt hovrättens mening varit lång och levande, klar och sammanhängande. Den innehåller inga svårförklarliga inslag eller felaktigheter som gör att hennes trovärdighet eller tillförlitlighet kan ifrågasättas”, skriver hovrätten.Foto: DANIEL OLSSON
Mannen dömdes till två års fängelse och utvisning.Foto: HENRIK JANSSON

2018 våldtogs Elina, då 18, väg hem från en fest.

Mannen friades i tingsrätten, men efter att Elina på egen hand drivit fallet vidare till hovrätten dömdes han.

Nu har Högsta domstolen fastställt domen.

– Det känns ganska overkligt, säger hon.

En sen februarinatt 2018 var Elina Bäckström, nu 21 år gammal, på väg hem efter att ha varit på en mindre hemmafest.

Vid Citygrillen i Karlstad bytte hon några ord med en okänd man, en man som sedan följde efter och våldtog henne.

Två och ett halvt år efter händelsen beslutade nyligen Högsta domstolen att inte bevilja prövningstillstånd i ärendet, varför hovrättens dom nu är helt fastställd:

En 23-årig man döms till två års fängelse och tio års utvisning för våldtäkt.

– Nu är rättsprocessen över på riktigt. Nu kan det inte hända mer. Det är självklart jätteskönt, säger Elina Bäckström.

Tingsrätten gav friande dom

Men vägen till Högsta domstolens beslut har varit lång.

Elina fick tillsammans med sina föräldrar på egen hand driva fallet vidare till hovrätten, efter att gärningsmannen först friats av tingsrätten.

De menade nämligen bland annat att Elina varit för berusad för att hennes berättelse skulle vara helt tillförlitlig.

”Såsom tidigare nämnts var Målsäganden kraftigt alkoholpåverkad vid tillfället och hennes uppgifter måste bedömas med försiktighet. Enligt tingsrättens mening går det mot denna bakgrund inte att utesluta att hon kan ha misstagit sig i frågan”, skrev tingsrätten bland annat.

När GT pratade med Elina i våras, i samband med att hovrättsdomen föll, berättade hon att rättegångsdagarna i tingsrätten var de värsta i hennes liv.

– Jag har aldrig blivit så ifrågasatt och känt mig så förnedrad. Efter att ha väntat två veckor fick jag ett samtal om domen och att han var friad. Jag bara bröt ihop, visste knappt hur jag skulle fortsätta med livet, sa hon.

Elina: Kroppen gav upp

Hon berättade också om hur hon efter övergreppet tappade allt det som tidigare kännetecknat henne och att hon inte fann någon annan väg än att hoppa av nästan alla kurser på gymnasiet.

Hon beskrev det som att kroppen ”psykiskt nästan gav upp”.

– Jag har gått från tjejen som hade massa vänner, höga betyg, tränade och ofta var ute till att rasa i vikt, förlora vänner, förlora mina betyg, skolan och min gymnasieexamen, berättade hon då och fortsatte:

– Jag kan inte gå ut längre, utan får panikångest. Jag kan inte sitta på en buss, jag kan inte göra mycket. Det har varit ett helvete.

HD:s besked: Inget prövningstillstånd

Nu har alltså Högsta domstolen slagit fast hovrättens dom genom att inte bevilja gärningsmannen något prövningstillstånd, något NWT tidigare skrivit om. 

– Det känns ganska overkligt om jag ska vara ärlig, säger Elina Bäckström.

– Jag har väntat sedan i våras, i sju månader. De senaste fem veckorna har jag varit sjukskriven, jag gick hela sommaren och väntade på HD:s beslut och tillslut orkade jag inte längre. Men just nu, i dag, känns det ganska okej. Mitt i allt har livet gått vidare.

Nu blickar hon framåt. Planen är att hon ska studera på 100 procent på komvux.

– Jag vet inte om jag kommer orka. Samtidigt säger människor att de inte kommer döma mig om jag inte orkar, och jag måste intala mig själv det också. Men jag har mina mål och jag vill saker, jag känner att detta tagit tillräckligt mycket av mitt liv, säger Elina Bäckström.

 

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige
Beväpnad med kniv och maskerad med en vit huva överföll och våldtog han flera kvinnor i Stockholmsförorter för 30 år sedan.  Nu står serievåldtäktsmannen Jordanis Kouroutsidis återigen åtalad.