Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin Ersson får ny prövning i hovrätten

Elin Ersson har dömts för brott mot luftfartslagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den första rättegången behövde tas om. Foto: ADAM IHSE / TT

Aktivisten Elin Ersson, 22, har två gånger dömts av tingsrätten för brott mot luftfartslagen. 

Den första rättegången fick tas om med anledning av att en av de som dömde varit jävig. 

Nu blir det ytterligare en rättegångsprocess sedan hovrätten meddelat prövningstillstånd, skriver TT.

Det var i juli 2018 som aktivisten Elin Ersson, 22, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats, med syfte att stoppa utvisningen av en pojke. Men han fanns inte med på planet.

I stället fanns en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan ombord, och Ersson bestämde sig för att ändå genomföra sin aktion. 

Hon vägrade att sätta sig ner, trots flera tillsägningar från kabinpersonalen, och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Senare fick både hon och mannen lämna planet. Hon sände också hela aktionen live på Facebook.

Ersson dömdes till dagsböter 

Det var först efter händelsen som Elin Ersson fick reda på att mannen på flygplanet dömts för våldsbrott och avtjänat ett fängelsestraff. Även om hon hade vetat det – och trots den kritik hon fått efteråt – hade hon inte agerat annorlunda, har hon förklarat.

– Många har sagt till mig att jag gjorde något bra, särskilt många afghaner som jag har varit i kontakt med. Sedan vill jag inte framställa mig själv som någon hjälte utan vill snarare förmedla att alla kan göra något, har Elin Ersson sagt i en intervju med Jönköpings-Posten. 

Hon polisanmäldes och utreddes för brott mot luftfartslagen och dömdes till dagsböter av tingsrätten.

Hovrätten rev upp den domen då en av nämndemännen bedömdes vara jävig. 

Även efter den andra rättegången dömdes hon – för samma brott. Också där blev hennes straff dagsböter.

Vill frikännas helt 

Hon ville själv bli helt frikänd.

– Elin kommer att vara på plats. Vi, som förlorade förra gången, får ännu en chans att tydliggöra vår sak och att övertyga rätten. Vi yrkar förstås på ett totalt frikännande, sa advokaten Tomas Fridh till GP under den andra rättegången.

Hon överklagade tingsrättens dom i slutet på november och på måndagen meddelade hovrätten prövningstillstånd, vilket Ersson behövde söka då hon inte dömdes till fängelse, skriver TT.

Elin Ersson vill att hovrätten frikänner henne helt.