Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin Ersson dömdes – överklagar till hovrätten

Elin Ersson dömdes till böter i tingsrätten.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har Ersson överklagat domen till hovrätten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

Aktivisten Elin Ersson dömdes till böter av tingsrätten, för att han hindrat utvisningen av en man på Landvetter.

Nu överklagar Ersson domen till hovrätten.

Det var i juli i fjol som aktivisten Elin Ersson, 22, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats, med syfte att stoppa utvisningen av en pojke. Men han fanns inte med på planet.

Ombord planet fanns i stället en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan och Ersson bestämde sig för att genomföra sin aktion.

Elin Ersson vägrade att sätta sig ner, trots att hon blivit tillsagd av kabinpersonalen vid upprepade tillfällen. Ersson krävde dessutom att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Det hela slutade med att både Elin Ersson och mannen fick lämna planet.

Hela aktionen sändes live på Facebook.

Hävdar att hon är oskyldig

Det var först senare som Elin Ersson fick reda på att mannen på flygplanet dömts för våldsbrott och avtjänat ett fängelsestraff. Även om hon hade vetat det – och trots den kritik hon fått efteråt – hade hon inte agerat annorlunda, har hon förklarat.

– Många har sagt till mig att jag gjorde något bra, särskilt många afghaner som jag har varit i kontakt med. Sedan vill jag inte framställa mig själv som någon hjälte utan vill snarare förmedla att alla kan göra något, har Elin Ersson sagt i en intervju med Jönköpings-Posten. 

Händelsen polisanmäldes och senare åtalades hon för brott mot luftfartslagen – ett brott som hon också dömdes för i tingsrätten. Straffet blev 60 stycken dagsböter på 70 kronor – sammanlagt 4 200 kronor.

Elin Ersson har hela tiden hävdat att hon är oskyldig och har nu överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

Hennes advokat Tomas Fridh skriver i en inlaga till tingsrätten att Elin Ersson ”yrkar på att hovrätten meddelar prövningstillstånd”. Och att hovrätten sedan borde ogilla åtalet och frikänna henne från ansvar.

Att Elin Ersson behöver begära prövningstillstånd beror på att straffet i tingsrätten blev dagsböter och inte fängelse.