Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elevernas larm: Knark på gymnasieskolorna

Institutionschefen: ”Besviken över att man använder sin arbetsplats”.
Foto: BILDBYRÅN

Gymnasieelever i Göteborg slår larm om knarkande på skolorna.

För GP vittnar flera elever om hur skolkamrater varit höga på lektionerna och om hur lätt det är att få tag i narkotika.

– Det är något enklare att få tag på narkotika i dag. Och det går snabbare. Men att ungdomar har ökat i sitt missbruk överlag är inget jag kan skriva under på, säger kommunpolisen Roberto Tomé till GP.

Göteborgs-Posten har talat med två elever, båda går på gymnasiet i Göteborg, som berättar om sina upplevelser av narkotika på deras respektive gymnasieskolor.

Enligt eleverna har de varit med om att skolkamrater varit höga under lektioner och om personer som blivit erbjudna narkotika redan i tidiga tonåren.

Kommunpolisen Roberto Tomé menar att tillgången till narkotika för ungdomar har blivit större.

– Tillgången till narkotika finns för samtliga ungdomar i gymnasieskolorna. Skolorna är ingen drogscen, men det finns ett utbud för unga som söker narkotika, säger Roberto Tomé till GP.

Sociala medier spelar stor roll

Tomé lyfter flera faktorer. Dels beror det på att det i dag går att få hemskickat narkotika till brevlådan. Dels har sociala medier spelat en stor roll där säljare marknadsför sina produkter och skapar kontakt med köpare.

Hur skolorna i Göteborg tacklar problemet är olika.

– En röd tråd är att de är lite osäkra på hur de ska gå till väga när de misstänker att en grupp eller enskilda elever brukar narkotika. De vill gärna inte sätta dit någon som är oskyldig, man är rädd för att göra en felbedömning, säger Roberto Tomé till GP.

Se mer:

Beslagtog 130 gram kokain.