Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eleven dödade sin lärare – accepterar inte domen

Här är tre av dagens största inrikesnyheter.
Vid rekonstruktionen visade eleven hur han dödade kvinnan. Foto: Polisen
Eleven i rätten inför en häktningsförhandling, bredvid sitter mannens advokat. Foto: DAVID HÅRSETH

Eleven hade en kärleksrelation med sin lärare i 70-årsåldern – sedan mördade han henne.

För det dömdes den unge mannen till elva års fängelse och utvisning.

En dom han nu överklagar, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

I juni i år inträffade ett mord i värmländska Kil. Gärningsmannen är i 20-årsåldern och offret en kvinna i 70-årsåldern. De hade haft en sexuell relation och den aktuella kvällen hade de återigen träffats.

– Vi kramades och pussades sen sa vi några meningar och då blev jag rädd och gjorde så här, jag tog hennes huvud och sedan så vred jag bara och sedan så ströp jag, har mannen berättat i förhör.

Varför han tog livet av kvinnan har han dock inte kunnat förklara. Själva handlingen har mannen däremot erkänt – och nyligen dömdes han av Värmlands tingsrätt till elva års fängelse och utvisning.

Fanns flera försvårande omständigheter

I domen skrev tingsrätten:

”Försvårande omständigheter är följande: NN (kvinnan) var helt värnlös. Hon blev angripen utan förvarning, bakifrån, av en fysiskt överlägsen person som hon i god tro släppt inpå sig. Detta skedde i hennes hem där hon hade rätt till största möjliga trygghet. Omständigheterna i detta fall är, sammantaget, inte klart förmildrande. Det går inte att se vad det förmildrande skulle bestå i, eftersom det är så oklart varför NN (den dömde mannen) begått brottet. Han ska dömas för mord”.

Efter att domen förkunnats sa elevens advokat Anders Olsson:

– Han har ju inte haft för avsikt att ta livet av kvinnan. Vi ska ses och gå igenom domen ordenligt innan vi tar ställning till ett eventuellt överklagande. Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det nu, säger han. 

”Han vill ha ner fängelsestraffet” 

Men nu har man kommit fram till att domen överklagas, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

– Han anser att han inte uppsåtligen tagit livet av kvinna, han vill ha ner fängelsestraffet, säger Anders Olsson till SVT.

Den mördade kvinnan var pensionerad och känd för att ha ett aktivt engagemang i flykting- och integrationsfrågan. I sina anteckningar beskriver hon relationen som ”komplicerad och fel och förhör med personer i kvinnans närhet visar att hon hade hållit relationen hemlig.

Det var mannen som ringde in till SOS Alarm efter att han ströp kvinnan.