Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elev ströp lärarinna – krav om hårdare straff

Eleven är dömd till elva års fängelse.
Eleven har hävdat putativt nödvärn.Foto: Privat / Polisen

Han är dömd till elva års fängelse för att ha dödat sin lärarinna i 70-årsåldern.

Åklagaren vill dock se ett hårdare straff.

Nu tas mordet i Kil upp i hovätten, skriver Värmlands Folkblad.

Tonårseleven och lärarinnan i Kil hade i hemlighet en sexuell relation. När paret träffades i juni i år ströp han henne. Eleven har erkänt att han dödat kvinnan men hävdade så kallat putativt nödvärn, alltså att man uppfattar en situation som hotfull även om den inte varit det i en faktisk mening.

Tingsrätten slog dock fast att han var skyldig till mordet. Hans dömdes till elva år i fängelse och livstids utvisning.

Försvårande omständigheter är följande: NN (kvinnan) var helt värnlös. Hon blev angripen utan förvarning, bakifrån, av en fysiskt överlägsen person som hon i god tro släppt inpå sig. Detta skedde i hennes hem där hon hade rätt till största möjliga trygghet.” skrev rätten i domen.

Mannen fick fyra års straffrabatt på grund av sin ålder och att han angav sig själv. Han var 19 år när mordet skedde. Hade han i stället varit 21 år eller äldre hade han dömts till 16 års fängelse.

Hovrätten tar upp målet

Enligt Värmlands Folkblad kommer målet nu tas upp i hovrätten. Åklagaren Cecilia Aronsson vill se ett skärpt straff.

– Jag har yrkat straffskärpning i förhållande till tingsrättens dom. Jag tycker inte att han ska erhålla så mycket rabatt på grund av åldern och egen medverkan som tingsrätten har tyckt. Det finns även utrymme för att straffvärdet för själva gärningen kan vara högre, säger hon till tidningen.

Den morddömde mannen kom till Sverige 2015. Han har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, men ärendet är fortfarande pågående då han överklagat Migrationsverkets beslut.

Åklagaren och målsägandebiträdet har drivit linjen att mannen i själva verket är äldre än vad han själv uppgett till svenska myndigheter – och att det därför finns utrymme för att döma honom än hårdare.