Efter upploppen: 20-tal identifierade

Ett 20-tal har identifierats misstänkta för brott efter upploppen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Upploppen mynnade ut i bland annat stenkastning mot polis och vandalisering av skyltfönster i centrala Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN

Polisen har hittills kunnat identifiera drygt 20 personer misstänkta för brott i samband med upploppen efter Black lives matter-demonstrationen i juni.

– Vi har hämtat in ett jättestort filmmaterial, allt från polisernas kroppskameror till allmänhetens filmer och sådant som lagts ut i sociala medier, säger Anna Kildebo som leder den särskilda utredningsgruppen inom polisen.

Söndagen 7 juni samlades omkring 2 000 personer på Heden i Göteborg för en manifestation till stöd för Black lives matter-rörelsen.

Efteråt bildades ett demonstrationståg som gick genom centrala stan och senare på eftermiddagen och kvällen urartade det med upploppsliknande scener.

Polisen attackerades och skyltfönster krossades. Bilar vandaliserades och gatstenar bröts upp från marken och kastades mot polisens fordon.

Efter händelsen har polisen startat en särskild utredningsgrupp som utreder brotten efter upploppen. Polisen arbetar med flera tänkbara rubriceringar som våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, skadegörelse och grov stöld.

”Identifierat drygt 20 personer”

– Vi har identifierat en mängd personer som befunnit sig på plats. Av dem har vi hittills identifierat drygt 20 personer som är misstänkta för brott. Det här arbetet pågår för fullt och det kan komma att handla om fler misstänkta, säger Anna Kildebo, förundersökningsledare och arbetsledare i utredningsgruppen.

Anna Kildebo, förundersökningsledare, och arbetsledare för polisens särskilda utredningsgrupp som utreder brott i samband med upploppen i Göteborg 7 juni.
Foto: Privat

Hon berättar att polisen hämtat in ett ”jättestort” filmmaterial som gruppen fortsatt går igenom.

– Det är alltifrån polisernas kroppskameror och olika fasta kameror på platser i stan till allmänhetens filmer. Det finns en mängd källor. Vi har också tagit del av vad som lagts ut i sociala medier. Det är ett enormt stort bild- och filmmaterial som vi jobbar med och analyserar, säger Anna Kildebo.

Samverkar med socialtjänsten

Förhör med misstänkta har ännu inte börjat hållas i någon större omfattning förklarar hon. 

– Eftersom materialet är så stort är vi fortfarande i stadiet att vi sorterar upp och bekantar oss med det.

I samband med upploppen anhölls fem personer, varav fyra fortfarande är misstänkta. De befinner sig på fri fot.

– De personerna hördes ju snabbt, men i övrigt har vi inte börjat förhöra personer. När det handlar om personer under 18 år samverkar vi med socialtjänsten som också har haft samtal med ungdomar, säger Anna Kildebo.

SE MER: