Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter larmen om intrången – nu byts dörrlåsen ut

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Flera personer upplever att någon försökt ta sig in i deras bostäder. Bilden är en arkivbild. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Flera kvinnor vittnade om hur de upplevde att någon utomstående försökt ta sig in eller till och med tagit sig in i deras lägenheter i Partille.

Hyresvärden Willhem slog ifrån sig och menade att deras nycklar var i säkert förvar.

Nu ändrar de sig och byter ut låsen för den som vill det, skriver P4 Göteborg.  

Det var i början av februari som flera hyresgäster i Partille larmade om att någon försökt eller till och med tagit sig in deras lägenheter, troligtvis med hjälp av nyckel.

– När jag väl kom in i lägenheten hade någon tydligt rotat bland mina underkläder och de låg utspridda strategiskt i lägenheten. Det var likadant med min pant. Jag fick panik, sa en av kvinnorna. 

En annan berättade att hon varit i kontakt med hyresvärden totalt sex gånger.

– Detta har pågått sedan november. Första gången det hände så kom jag hem från jobbet och mitt ena lås var upplåst. Primärlåset. Grejen är att jag alltid låser båda låsen, både det vanliga och niotillhållarlåset. Men det vanliga låset var olåst.

Nycklar förvaras säkert

Men när det hände fler gånger blev hon misstänksam.

– Det var någon som hade varit på dörren när jag låg hemma och var sjuk, när jag låg och sov. Det såg jag eftersom låscylindern var vertikal och inte horisontell, det var så jag upptäckte det och när jag öppnade niotillhållarlåset så gick dörren upp.

Hyresvärden Willhem slog ifrån sig och menade att det inte kunde vara med deras nycklar då alla skulle vara i säkert förvar. 

”Våra nycklar förvaras säkert och kontrolleras varje dag. Det är ett låst nyckelsystem som inte kan kopieras på lagligt vis. Vi kan dock inte utesluta att ett brott har begåtts,” skrev Susanna Thom,  områdeschef för Willhems bostäder, i ett mejl.

Vidtar nu flera åtgärder 

Nu har de vidtagit åtgärder sedan ett tiotal hyresgäster rapporterat liknande händelser, skriver P4 Göteborg

De byter ut lås om hyresgästen önskar det och inte har tappat bort någon av sina egna nycklar. Hittills ska det handla om ett 20-tal hyresgäster, skriver P4.

Mot en hyreshöjning på 100 kronor kan den som vill också få en säkerhetsdörr.

Dessutom har de satt in ett vaktbolag som patrullerar i området. 

– Det är ett bolag som åker till området och går igenom våra trapphus och utemiljö, säger Susanna Thom, till P4 Göteborg.