Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbelmördaren för farlig – nekas tidsbestämt straff

Assad Bouguerba, 37, poserade med mordvapnet i sambons lägenhet före mordet.Foto: POLISEN

Två småbarnspappor föll offer för Assad Bouguerba, 37, när han sköt ihjäl dem med ett automatvapen på en grusväg.

Bouguerba dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet.

Nu har tingsrätten avslagit hans ansökan om att få sitt straff tidsbestämt – risken att han återfaller i allvarlig brottslighet är för hög.

– Vi delar inte tingsrättens uppfattning och har överklagat deras dom till hovrätten, säger hans försvarsadvokat Amir Amdouni.

Det var i april 2006 som en 39-årig och en 22-årig man hittades döda i Surte i Ale kommun. Männen, båda småbarnspappor, låg på en enslig grusväg med kulhål i huvudet. Mannen med fingret på avtryckaren var den då 23-åriga Assad Bouguerba. 

Bouguerba, som är tunisisk medborgare, dömdes av så väl tingsrätten som hovrätten till livstids fängelse och utvisning för morden.

Under utredningens gång visade det sig att han tidigare levt under falsk identitet i Sverige - då han påstått sig vara en 34-årig libysk medborgare som jobbat inom diktatorn Muammar Khadaffis säkerhetstjänst.

En kort tid innan dådet fångades han på bild, tagen i hans sambos lägenhet. På kortet sågs han posera med det automatvapen han använde för att döda männen med.

Efter att ha avtjänat tio år i fängelse har man som livstidsdömd rätt att ansöka om att få sitt straff tidsbestämt. Men anledning av det skickade Assad Bouguerba in en ansökan om just detta 2017, men tingsrätten valde att avslå den.

Försöker få sitt straff tidsbestämt

I år har han bestämt sig för att göra ett nytt försök och har därför lämnat in ytterligare en ansökan till tingsrätten.

”Assad Bouguerba har yrkat att tingsrätten ska omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff i första hand om 25 år, i andra hand om 26 år och i tredje hand till den tid som tingsrätten finner skälig”, står det i yrkandet.

De två småbarnspapporna hittades mördade i Surte 2006.Foto: Alla Karlsson

I sin ansökan lyfter Bouguerba fram att han jobbat för att ändra på sitt beteende och han menar att han gjort stora framsteg under tiden han suttit fängslad. Han anser också att han är ansvarig för hans offers öde, men att han inte själv avlossat de dödande skotten.

Men tingsrätten ger inte mycket för Bouguerbas motivering och beslutade i slutet av juni att inte omvandla hans livstidsstraff.

Riskerar att återfalla i brottslighet

Enligt tingsrättens dom riskerar han att återfalla i brottslighet.

”Rättsmedicinalverket har i utlåtande av den 18 oktober 2019 bedömt risken för att Assad Bouguerba återfaller i allvarlig brottslighet som medelhög, med dragning mot hög”

Vidare framgår att Bouguerba misskött sig vid flera tillfällen under hans tid i fängelset:

”Assad Bouguerba har under aktuell tidsperiod gjort sig skyldig till omfattande och allvarlig misskötsamhet som föranlett varning vid ett stort antal tillfällen. Då misskötsamheten är av allvarligt slag bedömer Kriminalvården att han har åsidosatt vad som gäller för verkställigheten. Assad Bouguerba har heller inte utifrån vad som redogjorts för medverkat till att främja sin anpassning i samhället.  

Överklagar domen till hovrätten

Assad Bouguerba är inte nöjd med tingsrättens beslut. Han vill fortsatt att hans straff ska tidsbestämmas.

– Vi delar inte tingsrättens uppfattning och har överklagat deras dom till hovrätten, säger hans försvarsadvokat Amir Amdouni.