Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dottern laddade ner app – möttes av onanerande män

Dagens inrikes toppnyheter
Catherine Anderssons tioåriga dotter laddade ner en ny app – möttes av män som onanerade.Foto: Privat
Alla kompisarna hade laddat ner samma appFoto: PATRICK SEMANSKY/AP TT NYHETSBYRÅN

Catherine Anderssons tioåriga dotter laddade ner en ny app.

När hon använde den möttes hon av vuxna män som onanerade.

– Jag blev chockad, säger Catherine.

I januari umgicks Catherine Anderssons tioåriga dotter med ett par kompisar efter skolan. Efter en stund fick hon ett samtal där dottern förklarade att hon ville hem.

– Jag gick och mötte henne. Hon berättade att en vän hade visat en ny chatt-app som alla kompisarna hade laddat ner. Där kunde man prata med andra unga och ungdomar, men hon fick upp något annat.

Appen var OmeTV och fungerar som så att man slumpmässigt matchar med en person som man kan prata med över videochatt. Åldersgränsen är 17 år, men det görs ingen ålderskontroll när man registrerar appen och den är populär bland barn och ungdomar.

– Hon möttes av onanerande vuxna män och hon skärmdumpade dem. Hon undrade varför vuxna karlar beter sig på det här sättet. Hon är tio år och går i tredje klass. Jag blev ju chockad, säger Catherine, som bor i Karlstad och som tidigare intervjuats av SVT Nyheter Värmland.

Mamman: ”Tacksam att hon berättar”

Samtidigt kände hon en trygghet i att hennes dotter berättade om det inträffade, i stället för att bearbeta det i sin ensamhet.

– Jag blev tacksam över att hon kommer hem och berättar det här direkt och vill prata om det som har hänt, säger Catherine Andersson.

Hon ringde upp dotterns vänners föräldrar för att informera om det som skett.

– Sedan ringde jag skolan och pratade med läraren som jag fick bra respons av. De skickade ut i nästa veckobrev och informerade om appen och de planerar att ha en pedagogisk dag med liknande problem och situationer. 

Hon förklarar vikten av att ha en öppen dialog med sina barn kring sociala medier. 

– Om man förbjuder någonting triggar det ofta barnen mer att vilja använda det. Barns sociala liv är mer och mer på nätet och vi vuxna måste vara med och prata om vad det finns för risker. Man kan inte kontrollera ett barn, säger Catherine Andersson.

Viktigt att polisanmäla

Polisen är väl medveten om denna typ av fall och att barn kan få kontakt med tvivelaktiga personer via nätet.

– Det förekommer i många utredningar i Sverige. Både barnen och den som de får kontakt med påstår sig vara i en ålder som de inte är. Tyvärr stegras det här ibland och det begärs mer och mer av barnen vilket kan föranleda till stora bekymmer, säger Mats Öhman, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

Han uppmanar föräldrar att ha kontakt med sina barn och ha koll på vad de gör.

– Överhuvudtaget handlar det om att prata med sina barn, vad de pysslar med när man har datorerna på sina rum. Att man som förälder känner av om det är någonting fel och att man pratar om att dessa företeelser finns, säger Mats Öhman.

Han poängterar även vikten av att polisanmäla om det sker.

– Absolut ska man göra det. Det går faktiskt att spåra dessa personer med hjälp av IP-adresser och annat.