Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappans ord om sin dotter i ambulansen

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020
Kniven kvinnan högg sin pappa med.
Foto: Polisen

Den 50-åriga kvinnan skadade sin pappa som var i 90-årsåldern i bröstet med ett knivhugg och han avled ett par dagar senare på sjukhus. 

Mannen var vaken i ambulansen och på frågan om vad som hade hänt sa han:
”Hon blev arger”. 

Den rättspsykiatriska undersökningen har slagit fast att kvinnan hade en allvarlig psyksisk störning vid gärningen men inte vid undersökningen.

Hon dömdes på torsdagsförmiddagen till 18 års fängelse för mord. 

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, har sagt att hon inte minnas någonting av de händelser som utspelade sig i lägenheten i Falköping den 2 augusti förra året.

Hon har hävdat att hon den dagen, och flera dagar efteråt, led av vanföreställningar och hallucinationer.

– Hon minns inte det som har hänt i lägenheten i samband med att hennes far blev knivhuggen, hon kan varken erkänna eller förneka brottet, har hennes advokat, Peter Stierna, tidigare sagt till GT.

Pappan, en man i 90-årsåldern, fördes till sjukhus efter knivattacken, men hans liv gick inte att rädda och han avled ett par dagar senare.

I domen framgår det att pappan berättat för ambulanspersonal att dottern hade blivit arg, på fråga om vad som hänt. 

Var psykiskt sjuk vid dådet 

I förhör har kvinnan sagt:

– Jag har aldrig velat min pappa något ont, aldrig någonsin. Och han vill inte mig något ont över huvudtaget utan vi har i stället ja, jag har ju kämpat för honom. 

Dottern har stått inför rätta för mord och Skaraborgs tingsrätt konstaterade redan i början av året att hon var skyldig till att ha bragt pappan om livet.

Domen meddelas i Skaraborgs tingsrätt på torsdagsförmiddagen.
Foto: GÖRAN SANDSTEDT / SKARABORGS TINGSRÄTT

Inför att domen skulle meddelas genomfördes en rättspsykiatrisk undersökning, vilken konstaterade att hon bedömdes ha begått dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. 

Men undersökningen visade också att kvinnan inte hade någon allvarlig psykisk störning vid tillfället för undersökningen.

Döms till 18 års fängelse 

Rättsmedicinalverket anser därmed att det inte finns förutsättningar för att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård. Sedan har Socialstyrelsens rättsliga råd granskat utredningen och kommit fram till samma sak. 

– Det innebär att hon kan dömas till fängelse, och att tingsrätten kommer att göra en vanlig uppsåtsprövning, har kammaråklagare Mathias Johansson tidigare sagt.

Han hade yrkat att kvinnan ska dömas till livstids fängelse och menar att den psykiska störningen varit självförvållad inte ska anses som en förmildrande omständighet. 

På torsdagen meddelades domen, kvinnan döms till 18 års fängelse, för mord, olaga hot och ringa narkotikabrott.

”Tingsrätten finner att det föreligger förutsättningar att döma NN till fängelse. Med hänsyn till vad som framgått ovan om omständigheterna vid brottet samt NN:s psykiska störning och bristande handlingskontroll vid denna tidpunkt anser tingsrätten att fängelsestraffets längd ska bestämmas till 18 år. ” skriver rätten i domen.

”Bristande handlingskontroll” 

Det finns utrymme i brottsbalken att en person som inte längre lider av en psykisk störning men gjorde det vid brottstillfället kan dömas till fängelse.

”Av 30 kap 6 brottsbalken följer vidare att rätten får döma den till fängelse som begått ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning om det finns synnerliga skäl, bland annat (och som i detta fall), brottet har ett högt straffvärde, om den tilltalade saknar behov av rättspsykiatrisk vård, den tilltalade i anslutning till brottet själv har vållat sitt tillstånd genom rus samt omständigheterna i övrigt.” skriver Skaraborgs tingsrätt.

Något egentligt motiv till gärningen har inte framkommit, men enligt domen hörs kvinnan hota någon på en inspelning, från juni månad samma år, och enligt åklagaren är det pappan som hotas:

”Skär upp dig. Fattar du? Från buken ända upp till huvet förstår du. Skär upp hela röva på dig ditt jävla pissluder.”

Kvinnan kommer överklaga domen, meddelar hennes advokat Peter Stierna.

– Min tanke är man låter hovrätten pröva detta, vi kommer absolut överklaga. Jag hade nog inte räknat med 18 år. Jag har inte hunnit gå igenom hela domen, hela tingsrättens motivering, men rent spontant så är det här en dom som jag tycker är väl sträng och att det kan finnas alternativa förklaringar, säger han. 

Åklagaren i målet, Mathias Johansson, konstaterar att rätten har gått på hans linje i domen.

– Jag har inte hunnit läsa domen mer än att hon döms för mord och vad påföljden bedömts till och det är i linje med vad jag har yrkat, säger han.

Se också: 

Regeringen vill skärpa straff för allvarliga knivbrott