Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döms efter makabra hotet mot ex-sambon

Här är Brå:s statistik över antal anmälda brott i region Väst under 2019.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Han hotade att skjuta sin sambo, att ”ta ratten och köra mot en långtradare så att de båda skulle dö” – och att mata henne med en bekants nedmalda könsorgan.

Nu döms mannen, som är i 65-årsåldern, till ofredande och olaga hot.

”Det har hållit på från och till under 30 år”, uppger kvinnan enligt domen i Skaraborgs tingsrätt.

Könsorden hörde hon NN skrika flera gånger i veckan. Hur ofta NN skrikit att han ska slå ihjäl (kvinnan) kan hon inte svara på”. 

Vittnesuppgifterna kommer från en granne till det före detta samboparet, som för Skaraborgs tingsrätt berättat att hon både hört och sett mannens hotfulla beteende mot kvinnan.

Enligt offret själv ska den drygt 30-åriga relationen ha kantats av både våld och hot, och högljudda gräl ska ha lett till att hon själv blev vräkt från sin lägenhet.

I oktober åtalades mannen för händelser som ska ha inträffat mellan december 2019 och sommaren 2020. Det var också då, i somras, som ett kontaktförbud upprättades mot mannen.

Kränkte ex-sambon ”dagligen”

Bland annat ska mannen ha hotat sin sambo med att ”skjuta henne, sig själv samt grannarna och att NN ska köra av vägen med sig själv och henne”, framgår av domen.

Enligt både kvinnan och ett vittne ska mannens svartsjuka ha lett fram till ett särskilt makabert uttalande.

NN har i många år trott att hon haft ett förhållande med hans kompis, vilket inte stämmer. NN ska då sagt att han ska mala ner kompisens könsorgan och mata henne”, går att läsa i domen, som NLT tidigare skrivit om.

Kvinnan uppger att han kränkte henne ”dagligen” genom att kalla henne för nedvärderande saker. När mannen i 65-årsåldern åtalades var det för olaga hot och ofredande, men också för överträdelse av kontaktförbud – enligt åklagaren ska han ha skickat tre sms till henne i slutet av augusti förra året.

Själv har mannen förnekat både olaga hot och överträdelse av kontaktförbud. I rätten säger han att han aldrig hotat kvinnan, och att han inte vet varför hon känt sig hotad. 

Mannen dömdes i veckan för olaga hot och ofredande, men friades från överträdelsen av kontaktförbudet. Straffet blev skyddstillsyn, och 15 000 kronor i skadestånd till ex-sambon.

Gärningarna tillsammans med återfall i likartad brottslighet gör att de faller inom ramen för fängelsestraff. Tingsrätten anser dock att ett fängelsestraff inte avhjälper de grundläggande problem som NN har genemot den kvinna som stått vid hans sida under många år”, skriver tingsrätten i domen.

SE OCKSÅ:

En kvinna använde ett oregistrerat simkort för att anonymt hota sin tidigare sambo – och dömdes för olaga hot.