Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömde mördaren nekas avtjäna straffet i Etiopien

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Ephrem Yohannes, 33, får inte avtjäna sitt straff i hemlandet Etiopien.
Foto: PRIVAT / PRIVAT FACEBOOK
Ephrem Yohannes under vallningen när rättegången efter mordet hölls.
Foto: ANDERS WEJROT
Elin dödades av Ephrem Yohannes i september 2010-
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Ephrem Yohannes, 33, följde efter Elin Krantz från spårvagnshållplatsen en sen natt i september för drygt tio år innan han sedan dödade henne. 

Straffet för mordet som begicks 2010 blev 16 års fängelse och livstids utvisning.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen avslagit Yohannes begäran om att avtjäna resten av straffet i hemlandet Etiopien, vilket han ska utvisas till efter avtjänat straff. 

En tidig söndagsmorgon i september 2010 mördades Elin Krantz, 27, vid en skogsdunge i närheten av en spårvagnshållplats i Länsmansgården i Göteborg.

Enligt den dom som sedan föll i hovrätten försökte Ephrem Yohannes, 33, efter att de båda gått av, våldta Elin och mördade henne sedan.

Han dömdes till 16 års fängelse för mordet och ska utvisas ur Sverige på livstid efter avtjänat straff. 

Under sin tid i fängelset har Ephrem Yohannes rapporterats för misskötsamhet bakom murarna vid ett flertal tillfällen. Han har också varnats för upprepade våldsincidenter och bråk med medfångar.  

Han har också vid flera tillfällen ansökt om att få avtjäna resten av straffet i hemlandet Etiopien, vilket han nekats av regeringen.

Nekas av Högsta förvaltningsdomstolen 

Han begärde då att få en rättsprövning hos Högsta förvaltningsdomstolen, vilken nu sagt sitt. De har också avslagit hans begäran något Dagens juridik först skrev om.

”Jag begär en omedelbar förflyttning”, skrev Ephrem Yohannes i sin ansökan, där han också menade att han blivit utsatt för kränkande behandling och att hans mänskliga rättigheter kränkts på fängelset.

I domen från Högsta förvaltningsdomstolen skriver rätten att  Ephrem Yohannes inte har någon nationell rätt att få avtjäna straffet i hemlandet. 

”Bestämmelsen ger regeringen en diskretionär rätt att avgöra om verkställigheten av en frihetsberövande påföljd ska anförtros myndighet i annan stat. Ephrem Yohannes har således inte någon på nationell rätt grundad rättighet att få verkställigheten av fängelsestraffet överförd till Etiopien. Regeringens beslut innefattar därmed inte en prövning av hans civila rättigheter i den mening som avses i artikel 6.” står det i domen.

Se också: 

Våldslarmen inifrån Sveriges fängelser • Kriminalvården hårt pressad av överfulla fängelser och häkten