Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömda mördarna till HD: Sänk våra straff

Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”.
Den äldre av de båda, som är dömd till elva års fängelse, vill helt frias från mordet.
Den yngre mannen, som är dömd till åtta års fängelse, hävdar att han var omyndig vid dådet. Han vill därför att straffet förmildras.

En man knivhöggs i vintras till döds i Göteborg med 66 hugg.

Två män dömdes till långa fängelsestraff i hovrätten, men nu överklagar de till Högsta domstolen.

Den ena mannen vill helt frias från mord och den andre menar att han var 17 år gammal vid dådet – och inte 19 år som hovrätten funnit.

Det var i december i fjol som en man hittades död vid en förskola i Lövgärdet i Göteborg. Det var en anställd på förskolan som hittade mannen och larmade polisen.

Mannen dog efter att ha tilldelats 66 knivhugg mot huvud, hals och nacke.

Två yngre män åtalades i tingsrätten, men bara en av dem fälldes. Hovrätten gjorde dock en annan bedömning och delade i stället ut långa fängelsestraff till de båda männen:

Elva år respektive åtta års fängelse för mord. Nu överklagar de båda männen till Högsta domstolen.

Vill frias från mord

Mannen som dömdes till elva års fängelse yrkar nu på att HD frikänner honom från ansvar för mord och att han tilldelas ett ”betydligt kortare fängelsestraff”.

”XX yrkar att Högsta domstolen, med ändring av hovrättens dom, frikänner honom från ansvar för mord och i stället dömer honom att ansvara för rån och skyddande av brottsling, grovt brott samt i anledning därav bestämmer fängelsestraffets längd till 2 år”, skriver mannen via sin advokat i överklagandet.

I förhör har den yngre av de två männen som dömdes till åtta års fängelse efter straffrabatt, berättat att det var han som högg med kniven.

Det var den 11 december i fjol som mannen hittades mördad vid en förskola i Göteborg.Foto: Linnea Lundström

I fallet med honom har hans ålder stått i fokus. Åklagaren har hävdat att mannen är född två år tidigare än vad som har antecknats i folkbokföringen när han kom till Sverige, vilket skulle innebära att han var myndig vid mordtillfället. 

Ljög om sin ålder

Hovrätten gick på åklagarens linje eftersom mannen själv bekräftat att han är 18 år i olika sammanhang, bland annat i ett brev till sin flickvän och i en hälsoapp i sin mobiltelefon.

I sin överklagan hävdar mannen fortsatt att han var 17 år vid dådet och att det därför finns ”utrymme att mildra utdömt fängelsestraff”.

”Hovrätten har på ett felaktigt sätt bedömt i målet relevanta fakta och som en följd av detta kommit till ett felaktigt slut”, skriver han i sin överklagan.

Den äldre mannen vill att HD fastställer tingsrättens fängelsestraff på två år, och den yngre mannen vill att tingsrättens straff på 3,5 år i sluten ungdomsvård fastställs.