Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd våldsman har rymt från rättspsyk

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.
En man som under våren dömdes till rättspsykiatrisk vård för flera våldsbrott har rymt från Rågården rättspsykiatri.
Foto: Google

En ung man som under våren dömdes till rättspsykiatrisk vård för flera våldsbrott har rymt från Rågården rättspsykiatri i Gunnilse.

Enligt uppgifter till GT bedöms mannen vara ”mycket farlig”.

Det var i samband med en utevistelse den 17 juni som den dömde mannen rymde från sjukhusområdet.

– Patienten är nu efterlyst enligt verksamhetens rutiner, säger Eirini Alexiou, verksamhetschef för rättspsykiatri på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den unge mannen dömdes under våren för ett flertal våldsbrott. Bland annat dömdes han för grov misshandel sedan han knivhuggit en annan man i buken/nedre delen av bröstkorgen med en 30 centimeter lång hushållskniv. Vittnen på platsen ingrep och höll fast gärningsmannen. Offret har berättat att han tror att han skulle ha blivit attackerad igen om vittnena inte hade ingripit.

Åklagaren ville att den unge mannen skulle dömas för mordförsök, men tingsrätten bedömde att det inte gick att bevisa att mannen hade uppsåt att döda.

Har begått flera våldsbrott

Utöver knivattacken så dömdes mannen för flera andra våldsbrott, påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Av domen framgår det att mannen till följd av sin allvarliga psykiska störning löper risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag.

Enligt uppgifter till GT så anses mannen vara ”mycket farlig”. 

– En avvikelseanmälan har gjorts i verksamheten som kommer starta upp en intern utredning för att genomlysa händelseförloppet. Detta för att försöka minimera risk för liknande händelser, säger verksamheten Eirini Alexiou.

Det är nu polisens handräckningsgrupp som har hand om fallet. Polisen uttalar sig inte yttrligare.