Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördare jagas – två har anhållits

En stor polisinsats genomfördes i centrala Göteborg under torsdagen med koppling till den jagade mördaren.
Bild från mordet på pizzerian i januari 2018.
Bild på 18-åringen, som enligt GT:s uppgifter fritogs under onsdagen.
Foto: Läsarbild

En dömd mördare var på tisdagen på en bevakad permission vid Hede Fashion Outlet i Kungsbacka.

Då fritogs han av två män – mitt framför vårdarna.

Efter en stor polisinsats i Göteborg under torsdagen greps och anhölls en person och under fredagen satt totalt två personer anhållna, misstänkta för inblandningen i fritagningen.

Ett rikslarm har utfärdats för att få fatt i den förrymda mördaren.

– Det är inte säkert att personen vi letar efter är kvar här, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Vid 12-tiden i tisdag var den morddömda 18-åringen på en bevakad permission när två män plötsligt dök upp i en taxi och fritog honom framför vårdarna. Sedan försvann de från platsen.

– De här två vännerna som kommer fram till personalen där säger att det är bäst att de inte gör något. Så personalen vågar inget annat än att vara passiva, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Aftonbladet skriver att de två männen i taxin, enligt tidningens uppgifter, är mellan 17 och 20 år gamla. 

Polisen bekräftar händelsen

En av männen beskrivs ha varit klädd i blå träningsoverall och ha haft kraftig kroppsbyggnad, den andre ska ha varit klädd i svarta kläder och svart keps.

Under onsdagen gjorde polisen flera tillslag på adresser runtom i Göteborg, bland annat i Högsbohöjd. 

– I samband med de här insatserna grep vi fyra personer. Av dessa fyra personer sitter en kvar anhållen misstänkt för grovt främjande av flykt. De andra tre är försatta på fri fot och en femte person är anhållen i sin frånvaro för att ha varit inblandad i händelsen, förklarade Christer Fuxborg. 

Om den förrymde mannen sa Christer Fuxborg:

– Han är känd av polisen och är dömd för ett grovt brott i Stockholmsområdet. Han är fortfarande på fri fot. Men vid tillslagen under onsdagen gjorde vi en del fynd som analyseras.

En stor polinsats har pågått i centrala Göteborg under torsdag eftermiddag och kväll.Foto: Läsarbild

Dömd för mord

Den 18-årige mannen är dömd för ett mord på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018, enligt uppgifter till GT. Det mordet har kunnat kopplas till konflikten mellan de två gängen ”Shottaz” och ”Dödspatrullen” i nordvästra Stockholm.

Mannen, då 17 år gammal, dömdes till tre års sluten ungdomsvård för dådet. I samma mål dömdes han även för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Under torsdagseftermiddagen fick polisen tips om en bil och började följa den.

– När vi kommer bilen på spåren så drar den i väg och kör runt i Göteborg. Sedan tar det stopp nere i centrala Göteborg och de tre personerna i bilen springer ifrån bilen, sa Christer Fuxborg.

De tre personerna sprang från polisen i centrala Göteborg och även in i gallerian Nordstan.

– En av dessa har gripits och nu söker vi igenom Nordstan med omnejd. Helikopter är också med i insatsen, sa Christer Fuxborg under torsdagseftermiddagen.

En stor polinsats har pågått i centrala Göteborg under torsdag eftermiddag och kväll.Foto: Läsarbild / Läsarbild
En stor polinsats har pågått i centrala Göteborg under torsdag eftermiddag och kväll.Foto: Läsarbild

Koppling till mördaren

Insatsen i centrala Göteborg hade en koppling med den förrymde mördaren. 

– Vi ser ju en koppling där mellan det vid Hede Fashion Outlet och den här insatsen, säger jourkommissarie Magnus Andreasson.

Vid 20.30 avslutade polisen sin sökinsats.

– De här två personerna verkar ha nästlat sig ur Nordstan utan att vi har sett dem. Nu fokuserar vi på avrapportering, fynden vi hittade i deras bil och förhör med den gripne, sa Christer Fuxborg vid den tidpunkten.

Två anhållna

Under fredagsmorgonen satt två personer anhållna i ärendet.

– Under onsdagen grep vi fyra personer och en av dem anhölls. I samband med att vi gjorde det anhölls en person i sin frånvaro och den personen fick vi tag i i Nordstan i går. Personen anhölls, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Under fredagen jobbar polisen vidare med ärendet.

– Vi följer upp de tips och underrätelser som finns. Ett rikslarm har utfärdats, det är inte säkert att personen vi letar efter är kvar här , säger Lippens.

Fritogs av två på en bevakad permission i Kungsbacka, jagades i centrala Göteborg.
En dömd mördare var på en bevakad permission i Kungsbacka. Då fritogs han av två män – mitt framför vårdarna. Fritagne mannen är en 18-årig man som dömts för ett mord på en pizzeria i Rinkeby 2018.