Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd hedersmördare accepterar inte straffet

Statistik – så många brott anmäldes i Västsverige 2018.
Mannen är dömd till livstids fängelse.Foto: POLISEN

Han är dömd till livstids fängelse för att ha tagit livet av sin exhustru vid en sopstation i Mölnlycke.

Men mannen vill frias och överklagar nu domen till Högsta domstolen.

Hovrätten slog fast att motivet var heder, något mannen nekar till.

Den nu avlidna kvinnan var tidigare gift med den irakkurdiske mannen, men de skilde sig och kvinnan gifte om sig med en svensk man.

I domarna i tingsrätten och hovrätten framkom att mannen övervakat sin exfru innan dådet. Både myndigheter och flera personer kände också till hotet om ett kommande våldsdåd riktat mot kvinnan, har GT:s granskning visat. Hon ansökte om kontaktförbud, men ansökan avslogs.

Mord vid sopstation

Kvinnan själv vittnade också om en påtaglig rädsla för att drabbas av våld – en rädsla som skulle komma att besannas. I december 2018 mördade mannen exhustrun vid en sopstation i Mölnlycke. Det har två domstolar slagit fast. Först slog han henne med en pistol för att sedan knivhugga henne flera gånger. Hon dog på sjukhuset.

Hovrätten slog fast att motivet var heder: ”Genom utredningen i målet är det bortom rimligt tvivel styrkt att NN (mannen) hade ett sådant hedersmotiv som åklagarna gjort gällande när han begick gärningen”, stod det i domen.

Här inträffade mordet.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men mannen vill frias, framgår av överklagandet till Högsta domstolen. 

Han har hela tiden hävdat att det inte var meningen att kvinnan skulle dö. Han och hans advokat menar också att andra ”vill göra detta till ett hedersrelaterat våld”. 

”Förvägrats insyn”

I överklagandet hävdar mannen vidare att han inte fått en rättvis rättegång, att han bland annat ”förvägrats insyn i utredningsmaterial som har varit väsentligt för hans försvar”. Ett material han nu begär att få ta del av.

Advokaten Arash Raoufi, som företräder den mördade kvinnans föräldrar och syskon i mordfallet, har tidigare sagt till GT:

– Jag tycker det är hemskt att vi från samhällets och rättssystemets sida inte kunnat agera i rätt tid. Familjen har förlorat sin dotter, syskon och mor. Oavsett straffet, livstid eller inte, så finns det inget som kan läka den sorg som familjen går igenom. Det blir en sorg livet ut.