Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömd för mordet på sin egen pappa – överklagar

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna.
Den 50-åriga kvinnan dömdes till 18 års fängelse för mordet på sin egen pappa – nu överklagar hon.
Mordvapnet – en kniv – hittades i lägenheten.

– Jag har aldrig velat min pappa något ont, aldrig någonsin.

Så säger den 50-åriga kvinnan i polisförhör.

Ändå skulle hon senare dömas till 18 års fängelse för mordet på sin egen pappa i Falköping – nu har hon överklagat domen till hovrätten.

”Tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering och har således kommit till ett felaktigt slut i skuldfrågan”, skriver hennes advokat Emil Olors i överklagan. 

Det var den 2 augusti förra året som polis larmades till en bostad i Falköping. I bostaden hittades en man i 90-årsåldern, knivhuggen i buken – och hans 50-åriga dotter, med blodiga händer.

När mannen i ambulansen på väg till sjukhuset fick frågan om vad som hänt, svarade han:

”Hon blev arger”. 

Hans liv gick inte att rädda, och han avled några dagar senare. 

Polisen fattade snabbt misstankar mot dottern. I senare förhör och i den följande rättspsykiatriska undersökningen beskrev hon sig själv som ”pappas flicka”. Som aldrig skulle göra honom illa.

– Jag har aldrig velat min pappa något ont, aldrig någonsin. Och han vill inte mig något ont över huvudtaget utan vi har i stället, ja, jag har ju kämpat för honom, säger kvinnan i förhör.

Hon har hela tiden hävdat att hon inte minns någonting från händelsen i lägenheten i Falköping, eller från dagarna som följde. Att hon hade hallucinationer.

Kvinnan har därför varken medgett eller förnekat mordet hon stått åtalad för.

Överklagan har lämnats in till Göta hovrätt.
Foto: ANNA HÅLLAMS / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

”Gjort en felaktig bevisvärdering”

Det har, i en rättspsykiatrisk undersökning, slagits fast att hon vid tillfället för mordet led av en allvarlig psykisk störning, men att hon inte hade någon sådan när hon undersöktes.

Hon dömdes därför till fängelse, i 18 år, i stället för rättspsykiatrisk vård.

Förutom mord dömdes hon också till olaga hot och ringa narkotikabrott.

Nu överklagar kvinnan den domen.

I överklagan till hovrätten skriver hennes advokat, Emil Olors, att kvinnan yrkar på att hovrätten frikänner henne från ansvar för mord. 

Tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering och har således kommit till ett felaktigt slut i skuldfrågan. Tingsrätten har vidare felaktigt rubricerat gärningen som mord samt bestämt påföljden till ett för långt fängelsestraff”.

Vidare menar kvinnan och hennes försvarare att den allvarliga psykiska störningen som fastslagits inte i nog stor utsträckning tagits i beaktning av tingsrätten, ”dels vid bedömningen av den subjektiva täckningen för brott, dels vid rubriceringen av gärning och dels vid straffmätningen”.

GT har varit i kontakt med kvinnans advokat, som inte velat kommentera överklagan.

SE MER: 

Regeringen vill skärpa straffen för knivbrott.