Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domare tog med tonårstjejer till rätten på natten – varnas

Värmlands tingsrätt i Karlstad.
Foto: DANIEL OLSSON

En domare varnas av Statens ansvarsnämnd efter att ha tagit med tre kvinnor i 18-årsåldern till Värmlands tingsrätt efter en krogrunda, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Misstankarna mot domaren rörde inledningsvis sexköp, men utredningen lades ned.

Händelsen inträffade i maj förra året. 

Domaren vid Värmlands tingsrätt och ytterligare en jurist, tidigare anställd vid rätten, hade varit ute på krogen i Karlstad och tog med tre kvinnor i övre tonåren till tingsrättens lokaler. Enligt de initiala misstankarna skulle sexköp ha ägt rum i lokalerna och domaren och den andre juristen var misstänkta i ärendet, men utredningen lades alltså ned. Enligt aktuell åklagare gick det inte att bevisa att det skulle ha skett något brottsligt.

Nu blir det dock ändå konsekvenser för domaren som varnas av Statens ansvarsnämnd. Det rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Nämnden: Skadat förtroende

Nämnden menar att händelsen skadat förtroendet för såväl domaren, som för Värmlands tingsrätt och domstolsväsendet.

NN:s agerande avviker väsentligt från de krav på uppförande och professionalitet som bör kunna ställas särskilt på en ordinarie domare”, skriver nämnden i sitt avgörande enligt SVT.

Enligt en utredning av domstolschefen vid Värmlands tingsrätt, som var den som anmälde saken till Statens ansvarsnämnd, pågick det sexuella aktiviteter i tingsrättens lokaler den aktuella natten. Bland annat ska en av de unga kvinnorna ha poserat i underkläder. Domstolschefen påstod dock inte att domaren skulle ha deltagit aktivt i nämnda aktiviteter.