Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domare var misstänkt för sexköp – utredning nedlagd

Nu läggs förundersökningen ned mot en domare och en jurist som varit misstänkta för sexköp i Värmland.

Anledningen är brist på bevis.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen, säger vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren, Bengt Åsbäck, i ett pressmeddelande.

De två männen har varit misstänkta för att ha köpt sex av två kvinnor i 20-årsåldern, något som skulle ha skett i maj i år.

De båda männen har i utredningen nekat till misstankarna som riktats mot dem. 

Vice överåklagare Bengt Åsbäck har på tisdagen beslutat att lägga ner förundersökningen mot de båda männen då han anser att det inte finns någon anledning att fullfölja den då bevisen inte räcker. 

– På det utredningsmaterial som finns går det inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt. Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt, säger han i ett pressmeddelande. 

Åsbäck säger till NWT att det har förekommit sexuella handlingar under natten:

– Det är klarlagt att det förekommit sexuella handlingar, men det kan inte bevisas att pengar överlämnats på ett sätt som gör att brott kan styrkas.

Enligt uppgifter till så ska själva handlingen ägt rum inne i Värmlands tingsrätt, något som åklagaren inte har velat kommentera.

Männen förhördes på hotell 

När de båda männen förhördes i utredningen så skedde inte det inne på polishuset utan på ett hotell, skrev NWT i helgen.

– Det fanns ju skäl för det. En person på tingsrätten som kan misstänkas för det här brottet, och det här är en inte särskilt stor stad där alla känner alla så vi ville skapa så lite uppmärksamhet som möjligt över detta, sa Bengt Åsbäck till NWT.

Han menade att det inte handlade om någon specialbehandling av männen.

– Förhöret ska kunna genomföras under rimliga och lugna förhållanden, så det är ingen särbehandling så. Det var speciellt med tanke på vilka aktörer det här var, sa han till tidningen.