Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domare misstänks för sexköp – på tingsrätten

Köpte sex av en kvinna i en lägenhet i Örebro.
Foto: DANIEL OLSSON

En domare i Värmland misstänks för sexköp – i tingsrättens lokaler, enligt uppgifter till GT.

Den unga kvinnan som han ska ha köpt sex av har enligt NWT tidigare varit målsägande i ett mål som domaren dömt i.

– Det berör naturligtvis hela tingsrätten och all personal här. Inte bara mig själv utan allihopa. Det är många känslor som finns i detta, säger Lars Holmgård, domstolschef vid Värmlands tingsrätt.

Även en jurist med koppling till tingsrätten misstänks i samma sexköpshärva.

Rådmannen var ”mycket väl vitsordad” och ansågs lämplig för anställning vid Värmlands tingsrätt av Domarnämnden. Kort senare utnämndes han också till rådman för nämnda tingsrätt av regeringen.

Nu misstänks mannen, tillsammans med en juristkollega, för köp av sexuella tjänster av två kvinnor i 20-årsåldern. Något som NWT var först med att berätta.

Brotten ska ha begåtts lördagen den 16 maj i år, men männen delgavs misstanke om brott vid ett första förhör först under torsdagen i förra veckan. 

Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö leder förundersökningen, han väntar sig kunna fatta ett beslut i frågan om att åtala männen inom de närmsta veckorna. 

– Vi ska kolla några grejer innan, säger han.

Träffades på krogen

Enligt NWT så var en av kvinnorna en tidigare målsägande i ett mål där domaren dömt. Det målet handlade om försök till köp av sexuell handling av barn, vilket mannen som stod åtalad fälldes för. Målsäganden hade vid brottstillfället inte fyllt 18.

Den nu misstänkta domaren och juristkollegan – som också har koppling till tingsrätten – ska enligt NWT ha träffat de två unga kvinnorna på krogen en kväll i maj i år, varpå den tidigare målsäganden kände igen domaren. 

Båda männen ska vid ett förhör under torsdagen i förra veckan ha nekat till brott. GT har varit i kontakt med en av männens advokater som bara vill bekräfta att hans klient nekar.

Enligt uppgifter till GT så ska själva sexköpet ha ägt rum inne i tingsrättens lokaler.

Varken åklagare Bengt Åsbeck eller domstolschefen Lars Holmgård vill kommentera på vilken adress brottet har begåtts.

– Jag vet att de uppgifterna finns och jag kan tyvärr inte kommentera det, säger Holmgård.

Hade det kunnat spela in för en anmälan till ansvarsnämnden, att det skett på arbetsplatsen om än utanför arbetstid?

– Om det hade varit på det sättet så kanske det hade haft betydelse.

Rör upp känslor

Vidare säger Holmgård att misstankarna har rört upp känslor på arbetsplatsen.

– Det här är en fråga, en händelse som verkligen berör nu, det berör naturligtvis hela tingsrätten och all personal här. Inte bara mig själv utan allihopa. Det är många känslor som finns i detta.

Han fortsätter: 

– Sedan vill jag passa på att betona att det är en misstanke det handlar om, det måste vi vara väldigt noga med, och om inte ens en domstol skulle vara noga med den distinktionen mellan misstänkt och dömd då skulle det vara illa naturligtvis. Det är misstanke det handlar om och vi måste se vart det här leder någonstans.

Den misstänkte domaren är inte avstängd från sitt arbete, däremot har mannen inga arbetsuppgifter och är hemma med bibehållen lön. Lars Holmgård har möjlighet att anmäla mannen till personalansvarsnämnden, men vill avvakta åklagarens beslut i utredningen.

Se mer:

Expressens reporter Kim Malmgren: ”Det är män i alla åldrar”.