Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domare är misstänkt för sexköp – kvinnan berättar

I det här avsnittet av Krimspecial med Lisah Silfwer tas olika fall av sexbrott upp
Det misstänkta sexköpet ska ha ägt rum inne på Värmlands tingsrätt.
Foto: DANIEL OLSSON

En domare i Värmland misstänks för sexköp som ska ha skett i tingsrättens lokaler. 

I utredningen finns också en jurist med koppling till tingsrätten som misstänks för samma sak. 

Nu berättar en av kvinnorna om natten för NWT.

– Jag förstår inte hur de tänker, en domare och en jurist som kan lagarna och som dömde en man som gjorde samma sak. Är de inte rädda att åka fast? säger hon.

NWT har tidigare rapporterat att en av kvinnorna som männen ska ha köpt sex av är en tidigare målsägande i ett mål där domaren dömt. 

Det målet handlade om försök till köp av sexuell handling av barn, vilket den åtalade mannen fälldes för. Målsäganden hade då inte fyllt 18 år.

Den nu misstänkta domaren och juristkollegan ska enligt NWT:s rapportering ha träffat de två unga kvinnorna på krogen en kväll i maj i år, varpå den tidigare målsäganden kände igen domaren. 

En av kvinnorna, som nu är målsägande, väljer att berätta för NWT om vad hon upplevde under natten, i maj i år. Det var hennes kompis som kände igen domaren från målet där de båda var målsägande. 

Föreslog att de skulle gå till rätten

När krogen de alla var på stängde lämnade kvinnorna, som då var tre stycken, tillsammans med sina killkompisar. Då var domaren och juristen också med. De letade efter något annat ställe, men allt var stängt. 

De nu misstänkte föreslog då att de skulle gå till tingsrätten, men det var bara kvinnorna de ville skulle följa med. I intervjun berättar kvinnan för NWT hur de gick olika vägar i tingsrätten där det ”inte fanns larm”, innan de kom till ett personalrum och tog var sin kaffe.

Den tredje kvinnan tyckte senare att situationen blev obehaglig och lämnade när samtalet gled in på sex och vad olika saker kostade, menar kvinnan. Väninnan som lämnade var också den som tipsade polisen om ett misstänkt sexköp vilket nu är en pågående utredning.  

Kvinnan berättar för NWT att hon senare hittade två 500-lappar i sin plånbok. 

”Tycker inte han är lämpad” 

– Jag vill att domaren ska bli av med jobbet. Jag tycker inte att han är lämpad att sitta i en domstol. Det är nog det jag irriterar mig mest på, jag tycker inte att han ska sitta där och döma och utnyttja den positionen och samma med juristen. De är svin i höga positioner, säger den målsägande kvinnan till NWT. 

På frågan hur hon mår nu, drygt ett halvår efteråt, så svarar hon:

– Alltså... jag lever mitt liv som vanligt. Men jag ångrar ju väldigt många val som skedde, det är mycket ånger i det. Jag hade lite svårt att sova ett tag, det kändes lite dåligt, men nu går det nog bra.

Utredningen kring sexköp fortsätter, åklagaren Bengt Åsbäck säger till NWT att han kommer ta beslut om ett eventuellt åtal inom ett par veckor. 

De båda misstänkta nekar till misstankarna som riktas mot dem.

– Min klient nekar alltjämt till brott. Jag har inte hört någonting mer om utredningen och jag har sökt åklagaren, säger en av advokaterna. 

Se också: 

Bordellerna mitt i Stockholm – 42 sexköpare gripna