Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dick kränktes och hotades på boende – vårdare döms

Dold inspelningen avslöjar kränkningarna: ”Häll vatten, häll vatten”
Dick Nord, 36, är autistisk, har svårt att kommunicera med omvärlden och behöver omsorg alla dygnets timmar.Foto: SVT Väst / SVT
Dicks moster och gode man placerade ut dold inspelningsutrustning på rummet.Foto: Uppdrag Granskning

Dick Nord, 38, är autistisk, har svårt att kommunicera och behöver omsorg alla dygnets timmar. 

Men på det LSS-boendet som skulle ha gett honom den omsorgen, har han flera gånger utsatts för grova kränkningar och hot om våld.

På måndagseftermiddagen föll domen mot en före detta anställd på boendet som döms för ofredande till villkorlig dom.

– Domen är en väldig lättnad. Vi är glada för att detta kanske kan hjälpa många andra i framtiden, säger Emma Eriksson, moster till Dick Nord.

Dick Nords funktionsnedsättning innebär att han är på ett litet barns intellektuella nivå.

Han kan inte uttrycka sig med ord och behöver hjälp dygnets alla timmar för att inte bli orolig.

I december 2017 placerades Dick på ett gruppboende i Göteborgsområdet. Under tiden på boendet utsattes Dick för hot och kränkningar, avslöjade SVT Väst i början av förra året. 

Dicks moster Emma Eriksson, tillika gode man, märkte tidigt att allt inte var som det skulle och delade med sig av sin oro med boendets chef, personal och ägare som menade på att allt var bra. 

Domen faller på måndagen 

Hon nöjde sig inte med svaren och bestämde sig till slut för att placera ut dold inspelningsutrustning på Dicks rum. Det hon sedan fick höra översteg hennes värsta farhågor.

– Jag var tvungen att stänga av för jag klarade inte av att lyssna. Jag kunde inte spela upp det för min mamma, för jag trodde inte att hon skulle klara av det, har mostern sagt till ”Uppdrag granskning”.

På ljudupptagningarna hörs bland annat hur delar av personalen hotar Dick med fysiska bestraffningar, och vid ett tillfälle får han vatten hällt över sig.

En person som varit anställd på boendet har stått inför rätta misstänkt för ofredande för en situation som rör en saccosäck. Personalen har lagt en saccosäck på Dick, för att sedan själv sätta sig på säcken, enligt misstankarna. 

På måndagseftermiddagen föll domen mot den före detta anställda på boendet som döms för ofredande till villkorlig dom. 

Ska betala skadestånd till Dick

”NN (vårdaren) förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret. Ofredande är inte ett brott av sådan art att normalpåföljden är fängelse. Eftersom det saknas särskild anledning befara att NN kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet ska påföljden bestämmas till villkorlig dom.” skriver tingsrätten. 

Däremot så behöver inte vårdaren betala dagsböter vilket är vanligt vid en villkorlig dom. Men då mannen blev av med arbetet så väljer tingsrätten att inte döma till det. 

Tingsrätten skriver i domen att vittnesmålet från vårdarens kollega vinner stöd i vad som hörs inspelningen. Kollegan har under sitt vittnesmål bland annat sagt att han såg att Dick var livrädd och fruktade för sitt liv. 

”Åtalet är styrkt och ska bifallas. NN ska dömas för ofredande av Dick Nord i enlighet med åklagarens gärningspåstående.” 

Vårdaren ska också betala 15 000 kronor i skadestånd. 

Elisabeth Massi Fritz är Dick Nords målsägarbiträde.Foto: SVEN LINDWALL

Massi Fritz: ”En viktig dom för många”

– Vi på målsägandesidan och många med oss är nöjda över tingsrättens dom i dag. Tingsrättens dom är mycket tydlig. Det här är en viktig dom för många. Det är få fall av detta slag som leder till åtal. Vi behöver lyfta frågan om rättssäkerhet för målsäganden med funktionsnedsättning, säger Ellisabeth Massi Fritz i en kommentar via mejl.

Hon säger vidare:

– Han har befunnit sig i en särskild utsatt situation. Han kan inte tala. Han kan än mindre värja sig mot ett angrepp. Målsäganden har varit helt beroende av personal på boendet, som är hans hem. Det är viktigt att inte glömma det. Min klient har blivit kränkt på ett synnerligen allvarligt sätt och tillfogats ett omfattande lidande. 

Dick Nords moster Emma Eriksson känner sig lättad.

”Kan hjälpa andra”

– Det är verkligen en väldig lättnad. Främst för att det markerar att det inte är okej att göra så här mot människor med funktionsnedsättning och som är så utsatta som Dick är, säger hon och tillägger:

– Vi är glada för att detta kanske kan hjälpa många andra i framtiden.

Vårdarens advokat Mats Dahlgren konstaterar att domen inte blev som han hade tänkt.

– Vi får begrunda domen. Jag ska gå igenom den tillsammans med min klient och ta ställning till om vi ska överklaga. Jag noterar att tingsrätten har förbisett invändningarna jag hade om nödvärn respektive nödrätt, vilket är oväntat, säger han.

Boendets styrelseordförande säger i ett skriftligt uttalande att han tycker att det känns tryggt att rättsväsendet tagit ställning i fallet Dick Nord.

 – Jag delar tingsrättens bedömning i ansvarsfrågan. Jag vill än en gång och med kraft markera mitt avståndstagande mot det beteende som en person, då anställd hos oss, visat. Det står i stark strid mot allt som vi vill och ska stå för.

Han säger också att åtgärder har vidtagits sedan händelsen blev känd och att boendet nu ”fokuserar på att skapa trygghet för våra omsorgstagare, anhöriga och personal”.