Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Destiny”, 16, såldes av fruktade Black Axe

Nigeriansk maffia kan ha rotat sig i Göteborg.
Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe, som uppges ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien. Bilden är från Italien och har inget med inslaget i SVT att göra.
Foto: Polizia de Stato
I Göteborg ska Black Age tvingat flera kvinnor att sälja sex. Bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock
Black Axe är kända för att använda sig av svart magi, eller ”juju” för att förmå människor att begå brott. Obs, genrebild.
Foto: AP / AP

Den då 16-åriga flickan skulle få hjälp att ta sig till Sverige för att jobba som hårstylist.

Väl där tvingade i stället nigerianska maffian Black Axe henne att sälja sex – efter att hon genomgått en skrämmande juju-ritual.

– De säger: ”Vi har ditt blod nu. Om du springer kommer vi alltid att hitta dig”, berättar kvinnan i ”Veckans brott” i SVT. 

Black Axe beskrivs som en dödskult som mördar, kidnappar och slåss – och nu försöker den nigerianska maffian slå rot även i Sverige.

Flera personer med kopplingar till Black Axe sitter häktade i Göteborg för storskalig narkotikasmuggling och synnerligen grova narkotikabrott.

Totalt har 15 personer åtalats, där flera av dem kan knytas till Black Axe.

Men organisationen ska också ha ägnat sig åt människohandel.

– Det är känt sedan länge att de ägnar sig åt människohandel, både utnyttjande i form av arbetskraft men även sexuella tjänster. Men också narkotikasmuggling, har Karolina Lindekrantz, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare sagt.

Genomgick juju-ritual

I veckans ”Veckans brott” i SVT berättar en nu 19-årig nigeriansk kvinna, som kallar sig själv för ”Destiny”, hur Black Axe tvingade henne att sälja sex i Sverige.

Det började med ett möte med en kvinna i Nigeria som påstod att hon kunde hjälpa ”Destiny” att ta sig till Europa och arbeta som hårstylist.

Hon kopplades ihop med några människohandlare som först krävde att hon skulle genomgå en juju-ritual.

Efter att hon blivit förd ut i skogen, tillsammans med en voodoo-präst, blev hon tillsagd att dricka en brygd.

De skar också i henne för att få fram en bit av hennes blod, menar hon.

– De säger: ”Vi har ditt blod nu. Om du springer kommer vi alltid att hitta dig. De kommer att döda dig. De kommer att hitta och döda dig där”, berättar kvinnan i ”Veckans brott”.

Utnyttjades av Black Axe

Efter en båtresa via Libyen och Italien kom ”Destiny” till Stockholm.

Väl där blev det inget jobb som hårstylist som hon blivit lovad. I stället tvingades hon in i prostitution.

Ibland kunde hon träffa upp till tre män på en kväll, berättar hon. En man hon träffade var 70 år.

Men hon var livrädd att fly för rädslan att hennes familj i Nigeria skulle råka illa ut.

– Jag kan inte fly från de här människohandlarna. De kan döda. Ingen kommer att fråga dem, för de har makt. Jag vill inte att min mamma ska bli dödad, säger hon i ”Veckans brott”.

Med hjälp av polis kunde hon en dag slutligen få hjälp. Hon hamnade hos Talita, en organisation som arbetar med att hjälpa kvinnor ta sig ur människohandel.

”De är väldigt farliga”

Men hon är, menar hon, fortsatt rädd.

– Det är min familj det handlar om, det är inte mig. Min familj är i Nigeria och jag är här. Allt kan hända där i Nigeria, så jag är fortfarande rädd. De är väldigt farliga, säger hon i programmet.

Representanter för Talita har tidigare uppgett att de hjälpt flera nigerianska kvinnor som tvingats sälja sex under Black Axes kontroll.

– Något som gäller för de allra flesta kvinnor som vi tagit emot från Nigeria är att de fått en förbannelse över sig som gör dem väldigt rädda för att lämna människohandeln, har verksamhetschefen Andrea sagt till SVT Nyheter Väst.


TV: Hör åklagare Anna Svedin om Black Axe

Den nigerianska maffian Black Axe har nått Sverige.