Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännerna begick mord – döms nu tillsammans

Sebastian Makonnen, 20, och Hrayr Megerdijian, 23, har dömts till långa straff för mord.
De två vännerna Sebastian Makonnen och Hrayr Megerdijian, som är hemmahörande i Stockholmsområdet, döms nu till långa fängelsestraff.Foto: Polisen
Två män dömdes för att ha antänt flyktbilen efter mordet på Lidingö. Båda männen brandskadades i samband med händelsen.Foto: Polisen

Sebastian Makonnen, 20, och Hrayr Megerdijian, 23, är inte bara vänner, utan också dömda mördare – de får 14 respektive 18 års fängelse av hovrätten. 

Ungdomsligan tog andra människors liv för pengar – och flera tonårstjejer hade framträdande roller.

En av dem: En vid dådet 16-årig flicka som av hovrätten döms för medhjälp till mordet i Guldheden. 

Den omfattande utredningen och sedermera domarna handlar om två mord: Ett i Guldheden i Göteborg och ett på Lidingö i Stockholm under försommaren i fjol. Dessutom om förberedelse till ett tredje mord som, enligt polis och åklagare, skulle äga rum i Göteborg.

Sammanlagt 14 personer åtalades i mastodontmålet där tingsrättsförhandlingen hölls i Göteborg tidigare i år och där de dömda mördarna blev fyra till antalet:

Sebastian Makkonen dömdes till 14 års fängelse för mordet på en småbarnspappa i Guldheden samt medhjälp till mordet på Lidingö. Vilket är det strängaste straff han kan dömas till med anledning av sin ålder.

En ung tjej, bara 16 år gammal vid tiden som mordet i Guldheden begicks, fick sluten ungdomsvård för detsamma.

Åklagaren: ”I stort sett nöjd” 

Hovrätten ändrar domen för den nu 17-åriga tjejen från mord till medhjälp till mord. 

Hon döms nu till två års sluten ungdomsvård. 

– Domen är ganska lik den i tingsrätten, även om hovrätten är något mer försiktig än tingsrätten var. Jag är i stort sett nöjd med den. hovrätten kommer fram till det vi påstått att Makonnen körde och att flickan satt bredvid, säger Linda Wiking, som varit åklagare i den delen av fallet som berört mordet i Guldheden.  

Makonnen har nekat till anklagelserna som riktats mot honom.

– Jag ingen närmare kommentar förutom att det är klart att man tar emot fällande domar med stor besvikelse. Domen är omfattande så jag måste sätta mig in i den innan jag kan lämna någon närmare kommentar, säger Peter Dahlqvist, som är Sebastian Makonnens försvarsadvokat. 

En småbarnspappa sköts ihjäl i Guldheden i maj förra året. En stor polisutredning, som senare ledde fram till åtal och domar, påbörjades.Foto: HENRIK JANSSON

För mordet i Lidingö dömdes Hrayr Megerdijian till livstids fängelse av tingsrätten. 

Han körde, kom tingsrätten fram till, flyktbilen men hade varit så involverad i den överhängande mordplanen att han döms som gärningsman för mord. Vännen Sebastian Makkonen, som Megerdijian poserat tillsammans på bild med, var hans medhjälpare.

Hovrätten ändrar på fredagen domen för Hrayr Megerdijian från livstid till 18 års fängelse för mordet. 

– Jag har inte hunnit sträckläsa domen, men har läst valda delar och tagit del av domslutet. Det finns två sidor om min uppfattning av domen, klienten har förnekat gärningen och sagt att han inte är inblandad alls, utifrån det perspektivet är det en besvikelse. Han har ju utefter sin inställning velat bli frikänd och vi har yrkat att man inte kan döma för mord på den bevisningen, säger Hrayr Megerdijians försvarsadvokat Tobias Enochson och fortsätter:

– Men om han ändå döms så är hovrättens bedömning bättre än tingsrätten. Han är dömd för att ha varit chauffören och då har man inte de synnerligen försvårande omständigheterna. 

Skytten i Lidingö, som även han dömdes för mord, var en då 17-årig kille och offret en 57-årig företagare. Denne låg i en infekterad ekonomisk tvist när hans liv avslutades.

17-åringen döms av hovrätten till det strängaste straff han kan få, fyra års sluten ungdomsvård. 

Efter mordet i Lidingö dömdes ytterligare två män i tingsrätten för medhjälp till mord – det tingsrätten kom fram till var att de bränt flyktbilen.

Hovrätten väljer att fria en av dem från anklagelserna.

– Den frikännande domen var väntad från vår sida, dels eftersom min klient blev släppt från häktet för några veckor sedan, dels med anledning av den svaga bevisningen i målet. Min klient är självklart mycket glad och lättad av att ha blivit frikänd och helt rentvådd efter 1 år och 4 månader i häkte. Det är glädjande att se att hovrätten har tagit rygg på försvarets argumentation i skuldfrågan och att rättvisa slutligen skipats, säger hans advokat Marcus Lodin i en kommentar. 

16-årig flicka dömdes

Ungdomsligan mördade, enligt vad åklagaren lagt fram, för pengar.

För mordet i Guldheden fick Sebastian Makonnen en betalning på 100 000 kronor – om det är hela mordsumman eller bara delar av den är oklart. Dagen efteråt firade han och den 16-åriga flickan genom att handla på NK för 15 000 kronor.

Flera andra tonårstjejer hade också framträdande roller i mordhärvan – som att göra sig av med vapen och liknande.

Vem eller vilka som beställt morden är inte helt klarlagt. En 20-åring åtalades för anstiftan till mord i Göteborgsfallet – men frikändes i tingsrätten.

En dom också hovrätten på fredagen fastställde.

– Hovrätten och tingsrätten har varit något försiktiga men anstiftan är svårt att föra i bevisning, säger Linda Wiking, som varit åklagare i den delen av fallet som berört mordet i Guldheden.  

I förundersökningen till Lidingöfallet berörs inte frågan om vem som beställt mordet.