Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skälen bakom Tishko Ahmeds överklagan

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att Tishko Ahmed berövat sin flickvän livet.
Foto: EFTERLYST / TV3

Tishko Ahmed har dömts till livstids fängelse för mordet på flickvännen Wilma Andersson, 17.

Han har överklagat domen, och menar nu att det inte går att utesluta att hon avlidit av andra orsaker än genom uppsåtligt dödande.

”Enligt vår uppfattning bör åtalet för mord ogillas redan här eftersom vi faktiskt inte känner till varför eller hur målsäganden avlidit”, skriver advokat Beatrice Rämsell.

Tishko Ahmed, 23, har dömts till livstids fängelse för mordet på försvunna Wilma Andersson, 17, i Uddevalla. Men nu har han överklagat domen i tingsrätten och vill ha en ny rättegång i hovrätten.

Så här skriver Tishko Ahmeds försvarsadvokat i den komplettering av överklagan som lämnats in till hovrätten:

”Utredningen ger utrymme för alternativa händelseförlopp innebärande att det inte är styrkt att Tishko uppsåtligen berövat målsäganden livet. Det är inte heller styrkt att han hanterat hennes kropp på sådant sätt att han begått brott mot griftefriden.”, skriver Ahmeds advokat Beatrice Rämsell i överklagandet.

Bevisen från försvaret 

Därefter radar försvaret upp flera omständigheter där man menar att tingsrätten brustit i sin bedömning.

Först och främst anser försvarsadvokaterna att åtalet för mord helt bör ogillas eftersom man inte känner till hur Wilma Andersson faktiskt avlidit.

Försvaret tar även upp kroppsdelsfyndet som gjordes i Tishko Ahmeds lägenhet – Wilma Anderssons huvud som låg i en resväska i Ahmeds garderob.

”RMV:s (rättsmedicinalverket, reds anm.) yttrande lämnar inga besked om när döden inträffade eller hur länge huvudet legat i lägenheten. Härtill ska särskilt uppmärksammas att det är först den 28 november som polisens tekniker reagerar för liklukt. Det är alltså 14 dagar efter det att åklagaren menar att målsäganden mördades”, skriver försvaret i överklagandet.

Försvaret lägger mycket vikt vid att kroppen efter Wilma Andersson ännu inte är funnen.

”Man måste fråga sig om det är överhuvudtaget är praktiskt möjligt att förflytta en kropp som saknar åtminstone en kroppsdel och som rimligtvis borde läcka en del kroppsvätskor utan att lämna minsta spår efter sig och utan att någon gjort någon som helst iakttagelse om detta. Bostaden ligger högst upp i ett femvåningshus med lägenheter på fyra våningar”, skriver försvaret i överklagan.

Enligt försvaret har åklagaren Jim Westerberg inte lämnat någon förklaring till detta.

Om medierapporteringen

Att den tyska likhunden också markerade vid sängen i Ahmeds sovrum, och inte i garderoben, är ett stort bekymmer, menar försvarsadvokat Beatrice Rämsell.

”Hundföraren uppgav vid förhör att hunden alltid söker sig till den plats där det luktar mest. Men hunden markerar inte alls mot den garderob där vi vet att det ligger en kroppsdel”, skriver försvaret.

Beatrice Rämsell är också kritisk till att flera nyhetsmedier fått rapportera om rättegången i realtid och om vad som sagts under förhören. 

Hon menar att vittnen har kunnat höra det som sagts under rättegången och sedan anpassat sina historier därefter. I överklagandet nämner hon flera vittnen som ändrat sina historier efter deras första förhör.

Försvaret: Polis och åklagare låste fast sig

Slutligen lyfter Beatrice Rämsell fram att Tishko Ahmeds delgavs misstanke om mord – trots att kroppen efter Wilma Andersson inte var funnen. Enligt Rämsell låste polisen och åklagare fast sig och ”arbetat för att stärka” den uppfattningen.

Åklagare Jim Westerberg har i nuläget så mycket att säga om överklagan.

– Jag har ögnat igenom överklagan och det finns inte så mycket att säga om den egentligen, mer än att det är så här överklaganden brukar se ut. Man staplar upp de saker man tycker att tingsrätten bedömt fel, säger han.

Punkterna i försvarets överklagan

Dödsorsaken. Försvaret lyfter fram att man från åklagarsidan inte kunnat lyfta fram på vilket sätt Wilma Andersson dödats. ”Enligt vår uppfattning bör åtalet för mord ogillas redan här eftersom vi faktiskt inte känner till varför eller hur målsäganden avlidit”, står det i överklagan.

 

Kroppen. ”Man måste fråga sig om det är överhuvudtaget är praktiskt möjligt att förflytta en kropp som saknar åtminstone en kroppsdel och som rimligtvis borde läcka en del kroppsvätskor utan att lämna minsta spår efter sig och utan att någon gjort någon som helst iakttagelse om detta”, står det i överklagan.

 

Likhunden. Den tyska likhund som gick igenom Tishko Ahmeds lägenhet markerade vid hans säng, men inte vid den garderob där Wilmas huvud återfanns. ”Hunden markerar inte alls mot den garderob där vi vet att det ligger en kroppsdel i förruttnelse som, enligt uppgifter från kriminaltekniker NN, stinker i hela lägenheten”, står det i överklagan.

 

Rubriceringen. Försvaret vänder sig mot att Tishko Ahmed delgavs misstanke om mord innan Wilmas kropp hade hittats. ”Det finns anledning tro att polis/åklagare redan vid den tidpunkten låste sig för en uppfattning som de därefter arbetat för att stärka och att det under förundersökningen helt bortsetts från andra möjliga alternativ.”, står det i överklagan.

 

Åklagaren. Försvaret riktar bland annat kritik mot åklagare Jim Westerbergs sätt att hantera bevismaterial på. ”Åklagaren har systematiskt valt att endast redovisa material och omständigheter som talar till Tishkos nackdel. Detta har skett vid flertalet tillfällen.”, står det i överklagan.

 

Mediarapporteringen. Försvaret är kritiskt till att nyhetsmedier fått rapportera om rättegången i realtid. ”Det har alltså varit möjligt att lyssna på vittnesutsagorna i stort sett i samma stund som de upptagits.”, står det i överklagan. Försvaret menar att mediarapporteringen gjort att vittnen kunnat följa vad som hänt och sedan kunnat anpassa sina historier.