Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då hålls nya förhör med pojkvännen

Misstänkta pojkvännens pappa och kvinnan släpptes tidigare fria av rätten.
Wilma Andersson, 17, är död. Polisen misstänker att hon har mördats av sin pojkvän.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
På ett torg i centrala Uddevalla växte en minnesplats fram.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den mordmisstänkta pojkvännen vidhåller att han inte vet någonting om 17-åriga Wilma Anderssons försvinnande.

Åklagaren menar dock att misstankarna mot honom stärkts under utredningens gång och fortsätter pressa honom i förhör.

– Det sker regelbundet efter överenskommelse med försvarare och när det tillkommer något som vi vill kolla med honom. Nästa förhör blir nog i morgon onsdag, säger åklagare Jim Westerberg. 

Snart en månad har gått sedan Wilma Andersson, 17, anmäldes försvunnen i Uddevalla. Efter en massiv sökinsats hittade polisen en kroppsdel som grusade allt hopp om att hon fortfarande är vid liv.

– Vi beklagar djupt att sökandet efter Wilma slutade på detta tragiska sätt. Våra tankar går till flickans familj och vänner, sa kommenderingschef Lars Eckerdal i ett uttalande från polisen.

Kommenderingschef Lars Eckerdal meddelade att det inte längre finns något hopp om att Wilma Andersson är vid liv.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen arbetar efter teorin att Wilma mördats och att det är hennes 22-åriga pojkvän som bragt henne om livet. 

Pojkvännen sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för brottet, och i helgen begärde åklagaren ytterligare två personer häktade: Pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern, som också har koppling till den 22-årige mannen.

Brottsmisstankarna är skyddande av brottsling, grovt brott, och brott mot griftefriden. 

Personerna nekar till anklagelserna och deras respektive försvarare uttryckte förvåning över åklagarens häktningsbegäran.

Under förhandlingarna i Uddevalla tingsrätt på måndagen, meddelade domstolen att den ansåg att skälen för häktning var för svaga. Pappan och kvinnan försattes därför på fri fot.

– Det är bara att konstatera och respektera tingsrättens beslut att de inte delade min bedömning att det nådde upp sannolika skäl. Olika domare gör olika bedömningar, det får man helt enkelt respektera, säger åklagare Jim Westerberg.

Häktningsförhandling mot pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern ägde rum i Uddevalla tingsrätt under måndagen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen genomförde en husrannsakan i den brottsmisstänkta pappans bostad. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo / Robert Betzehag / Rescue Photo

Oron: Kan förstöra utredningen

Det är ett bakslag i utredningen, men brottsmisstankarna mot pappan och kvinnan kvarstår.

– Tanken var ju att vi skulle kontrollera deras uppgifter och höra personer som de har haft kontakt med under den här tiden. Vi hoppas på att det här inte stör deras vittnesutsagor, att de pratar ihop sig med varandra och så vidare. Sen fanns det ytterligare saker vi ville kontrollera, vi hoppas att det inte ska förstöra för mycket ändå, säger Westerberg.

Wilma-fallet: Detta har hänt

14 november. Det sista datumet Wilma Andersson ses i livet. Polisen misstänker att hon mördades samma dag. 

17 november. Wilma Anderssons anhöriga kontaktar polisen och anmäler henne försvunnen.

19 november. Wilma Anderssons pojkvän grips, misstänkt för mord. Han häktas senare. Wilma Andersson är alltjämt försvunnen. 

28 november. Polisen hittar en kroppsdel som gör att det är uteslutet att Wilma Andersson fortfarande är vid liv.

1 december. Pojkvännens pappa anhålls, misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Samma dag släpps han på fri fot.

6 december. Pappan anhålls på nytt, enligt hans advokat är misstankarna desamma. Ytterligare en person, en kvinna i 40-årsåldern, anhålls. 

6 december. Den mordmisstänkte pojkvännen omhäktas. Han har konsekvent nekat till brott.

8 december. Åklagaren begär de två anhållna personerna häktade. Brottsmisstankarna är grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. De båda nekar till brott. 

9 december. Häktningsförhandlingen mot pojkvännens pappa och kvinnan i 40-årsåldern hålls i Uddevalla tingsrätt. Rätten beslutar att det inte finns tillräckliga skäl att häkta personerna, varför de släpps på fri fot. Enligt åklagaren är personerna fortsatt misstänkta.

Sökinsatsen efter Wilma Anderssons kvarlevor fortsätter, men än så länge har den inte lett fram till några konkreta resultat.

– Så vitt jag jag vet har man inte gjort några fynd vad gäller Wilmas kropp. Eftersöket är mer riktat nu och utgår mer från riktade tips, säger åklagare Westerberg.

Pressas i nya förhör

Den häktade pojkvännen har inte gjort några medgivande och har konsekvent nekat till att han vet något om var Wilma Andersson befinner sig. Men förhören med honom fortsätter, i hopp om att få fram nya upplysningar. 

– Det sker regelbundet efter överenskommelse med försvarare och när det tillkommer något som vi vill kolla med honom. Nästa förhör blir nog i morgon onsdag, säger Jim Westerberg. 

Foto: Privat
Polisens fynd skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys.Foto: ALEX LJUNGDAHL

De fynd polisen gör och som bedöms vara intressanta, skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys.

– Analyser kommer ständigt in efter en viss prioritetsordning. Det kommer besked varje vecka, först muntligt och sedan skriftligt, säger åklagaren.

Senast under måndagseftermiddagen avslog Hovrätten för Västra Sverige den mordmisstänkte pojkvännens överklagan gällande hans häktning, uppger TT.