Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Corona-bedragaren slog till mot Lilian, 88

Gods som hittades vid en husrannsakan.
Foto: POLISEN
Foto: POLISEN
30-åringen döms till tre års fängelse.
Foto: POLISEN
30-åringen och 25-åringen fångades på övervakningskameran då de besökte pantbanken.
Foto: POLISEN

Genom att lura offren att han var sjuksköterska tog sig mannen in hos äldre kvinnor.

Lilian Eklund, 88, blev av med både sin förlovnings- och vigselring, bland flera andra föremål.

– Det har varit jobbigt, jag har verkligen mått illa, säger hon.

Nu har en 30-åring dömts till fängelse.

I januari i år gav sig 30-åringen ut på en brottsturné. Då hade han bara varit fri i drygt en månad efter sitt senaste fängelsestraff.

Offren, samtliga äldre kvinnor, finns på flera håll i Sverige. Bland annat i och runt Göteborg. Lilian Eklund, 88, från Ale kommun är en av de totalt sju utsatta.

Den 29 januari ringde det plötsligt på hennes porttelefon, och en mansröst i andra änden sa att han var från vårdcentralen.

– Då var jag dum nog och öppnade. Jag öppnade min dörr med, så han gick in. Han sa att han var sjuksköterska och skulle se hur det var med mig. Han pratade om vaccin och så också. Det var bara för att förvirra, säger Lilian Eklund.

Tog av Lilians ringar

Väl inne i bostaden sa mannen, som både hade munskydd och långt nerdragen mössa för att skydda sitt ansikte, att han skulle massera Lilians händer.

Han tog därför av hennes ringar och la dem på diskbänken, berättar hon.

– Men han masserade mig aldrig. Sedan sa han att han skulle besöka andra personer, och att han var tvungen att gå. Då gick jag fram till bänken, men såg inga ringar. Då förstod jag att jag var lurad, säger Lilian Eklund.

– Jag har svårt att ta mig fram, men jag gick ut och såg inte röken av någon fastän jag ropade.

När hon tittade in i sovrummet såg hon att bland annat lådor till nattduksbordet och en byrå var utdragna.

Troligen en medhjälpare

Ytterligare en person tros därför ha varit inne i Lilian Eklunds bostad samtidigt som hon distraherades i köket.

Åklagaren skrev i stämningsansökan att den nu dömde mannen ”tillsammans och i samförstånd med annan okänd olovligen tagit smycken till ett okänt men inte ringa värde”.

– Det såg man tydligt när lådorna stod öppna, säger Lilian Eklund, om att mannen nog inte agerat ensam.

Hon blev av med totalt 14 föremål, bland annat sin förlovnings- och vigselring som hon bar på sitt ringfinger, samt en guldklocka.

Hon bestals också på sitt bankkort samt sju 500-kronorssedlar.

Enligt hennes egen uppskattning, framgår av domen, uppgår värdet av föremålen till 67 500 kronor.

Hur har du mått efter det här?

– Det har varit jobbigt, jag har verkligen mått illa. Man har svårt att tro så ont om folk. Jag kommer aldrig släppa in någon jag inte vet vem det är i fortsättningen.

30-årig återfallsförbrytare döms

I februari greps en 30-årig man bosatt i Malmö.

Han förekommer sedan tidigare i 19 avsnitt i belastningsregistret, och hade släppts från sitt senaste fängelsestraff kort innan denna brottsturné.

Han döms nu för ett fall av stöld, fem fall av grov stöld, ett fall av försök till grov stöld, ett fall av rån samt häleriförseelse.

Straffet bestäms till tre års fängelse.

Tingsrätten konstaterar i domen att brotten riktat sig mot äldre personer och att ”gärningspersonen har sagt att han vill komma på besök för att prata om vaccination eller för att höra hur målsäganden hade det”.

De konstaterar också att de uppgifter 30-åringen själv gett är ”vaga, detaljfattiga och motsägelsefulla” samt att saker han påstått i förhör kan motbevisas.

Han har vid två tidigare tillfällen dömts för flera grova stölder med samma tillvägagångssätt som i de nu aktuella fallen.

Även kvinna döms

Samtidigt döms en 25-årig kvinna till skyddstillsyn för två fall av häleri och häleriförseelse för att ha hanterat och pantsatt stöldgods.

De fångades på övervakningskameror då de pantsatte smycken både den 1 och 3 februari.

Ytterligare en man var tidigare misstänkt i ärendet, men de misstankarna mot honom avskrevs i maj på grund av bevisproblem.

Lilian Eklund, 88, säger att hon är glad över att gärningsmannen dömts till tre års fängelse.

– Det borde han minst ha, säger hon.


De utsatta kvinnorna

Kvinna, 96 år, Stockholm

Den 17 januari ringde det på porttelefonen hos en 96-årig kvinna. Mannen i andra änden uppgav att han kom från hemtjänsten och att han skulle informera om covid-19. Kvinnan blev av med smycken och kontanter. Enligt anmälan är det sannolikt att ytterligare en man varit inne i bostaden.


Kvinna, 96 år, Enköping

Den 17 januari ringde det på kvinnans telefon. Mannen i luren sa sig vara sjuksköterska, och sa att han behövde bli insläppt. Väl i bostaden låtsades han – framgår av anmälan – göra en kontroll på kvinnans axel samtidigt som han stal kvinnans plånbok och smycken. Mannen lämnade sedan abrupt lägenheten.


Kvinna, 94 år, Göteborg

Den 21 januari knackade en okänd gärningsman på hemma hos en 94-årig kvinna i centrala Göteborg. Han sa, enligt anmälan, att han var skjutsköterska och att han kommit för att genomföra en hälsokontroll och informera om covid-19. Väl i bostaden frågade mannen om kvinnans bankkort och bad att få se på hennes ringar. Kvinnan genomskådade dock mannen, framgår av domen, och släppte honom inte med blicken. Mannen lämnade bostaden tomhänt efter 30 minuter.


Kvinna, 92 år, Göteborg

Den 21 januari får en 92-årig kvinna i centrala Göteborg ett samtal från en man som säger att han är från vårdcentralen och att han ska vaccinera henne. I bostaden rotar mannen igenom lådor och skåp och tar guld och smycken för ett stort belopp. Den 92-åriga kvinnan försökte stoppa mannen, men blev bortknuffad. Hon fick en stor blånad runt ena ögat och flera blånader på sin vänstra arm.


Kvinna, 88 år, Ale

Den 29 januari tar sig en man in i kvinnans bostad genom att säga att hon kommer från hemtjänsten. Hon bestals på tre armband, ett smyckeskrin och tre ringar.


Kvinna, 88 år, Ale

Lilian Eklund, 88, blev den 29 januari bestulen på totalt 14 föremål i sitt hem, däribland sin förlovnings- och vigselring. En man med munskydd och nerdragen mössa tog sig in i bostaden genom att säga att han var sjuksköterska. Ytterligare en person tros ha varit i bostaden medan Lilian distraherades i köket.


Kvinna, 96 år, Mölndal

Den 29 januari blev en 96-årig kvinna uppringd av en man som sa att han var sjuksköterska och ville besöka henne för att informera om biverkningar efter covid-19-vaccinet. I bostaden uppehöll hon och mannen sig i köket, berättar hon i förhör, då hon hörde hur någon plötsligt knackade på fönstret. Strax därefter såg hon ytterligare en man gå in i bostaden. Kvinnan bestals på smycken, och förlustanmälde totalt 33 föremål.