Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christoffer, 22, föll offer för utländska tjuvligan

Christoffer Engberg råkade ut för inbrott i sin BMW i Frillesås.Foto: Privat
Christoffer Engberg råkade ut för inbrott i sin BMW i Frillesås.Foto: PRIVAT

Minst nio rattar har stulits ur BMW-bilar i norra Halland senaste veckan.

Polisen går nu ut och varnar då man misstänker att det är en internationell liga som ligger bakom bilinbrotten och stölderna.

– Vi har hundratals drabbade i Sverige senaste månaderna, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

En eller flera BMW-ligor härjar just nu i Sverige. Polisen i Halland gick under veckan ut och varnade för brottsligheten på sin Facebooksida. Då hade man kännedom om sju stölder av BMW-rattar i Varberg och Kungsbacka.

Inför helgen uppdaterades inlägget med att ytterligare två BMW-ägare bestulits i de halländska kommunerna.

Polisen meddelar också att det rapporteras om liknande stölder i hela landet och i fredags gick polisen ut nationellt och varnade för samma sak.

– I Halland har i första hand stulits rattarna, berättar Anna Göransson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Christoffer en av de drabbade

På andra orter har i vissa fall bilarna stulits, i andra fall bara ratten eller andra delar. På polisens nationella Facebook-sida skriver man: ”Vi vill särskilt uppmärksamma ägare till personbilar av märket BMW på att det genomförts stölder av fordon och bildelar på flera orter i Sverige de senaste veckorna.”

Polisens nationella varning.
Polisens presstalesperson Anna Göransson.Foto: Polisen / Polisen

22-årige Christoffer Engberg är ett av brottsoffren i norra Halland. När han skulle åka till jobbet i måndags morse var framrutan på hans BMW sönderslagen och tjuvarna hade sedan stulit ratt och krockkudde.

– Jag fattade direkt vad det var. Jag blev helt matt. Jag tänkte på det när jag köpte BMW då jag vet att det kan hända med den typen av bil, men tänkte samtidigt att det inte skulle drabba just mig, säger han.

Stölden ägde rum i Frillesås, beläget i den sydligaste delen av Kungsbacka kommun. Sedan inbrottet skedde under natten till måndagen har han blivit uppmärksammad på en film någon lagt ut på Facebook.

– Den är tagen av en BMW-ägare som haft en webbkamera i sitt fordon som stått parkerat väldigt nära mitt. Man kan se personer röra sig mot hans fordon men så backar de, troligen för att man ser kameran. Filmen är tagen vid 03 natten mot måndag, så troligen är det samma tjuvar som jag råkade ut för.

Slår ut bilarnas larm

Christoffer – och polisen – är övertygade om att det de här tjuvarna har utrustning som slår ut bilarnas larm.

Man hade slagit in framrutan på bilen utan att någon reagerade, trots att bilen stod synlig från en genomfartsväg och nära hus.

I Varbergs kommun har stölder ur BMW-bilar anmälts på fem platser och i Kungsbacka kommun på fyra platser. Förra helgen inrapporterades sju liknande stölder i och kring Jönköping. 

Metoden har varit snarlik den som använts i Halland.

– Man har tagit sig in i bilarna genom att krossa en ruta. Man har sedan stulit ratten och vissa fall även instrumentpanelen med display, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen i Jönköping.

– De här ligorna rör sig över stora områden och opererar i stort sett runt hela landet, berättar kollegan Anna Göransson i region Väst.

Polisen ber om hjälp

Polisen ber i sina inlägg på Facebook om vittnesuppgifter.

– Har man sett något du kopplar till stölderna så kontakta oss på telefon 114 14 eller via vårt kontaktformulär på polisen.se. Ser du ett pågående så ring 112, säger Anna Göransson.

Polisen uppmanar också BMW-ägare att göra det så svårt som möjligt för ligorna som uteslutande verkar operera nattetid. ”Vi ber därför dig som har en BMW att vara lite extra vaksam och gärna parkera på en upplyst plats på natten. Eller helst i ett låst garage om det finns möjlighet”, skriver polisen i Halland på Facebook.

Christoffer får klara sig utan sin BMW ett tag. Den är bärgad till verkstad och det tar några veckor innan de nya delarna beställts och är på plats.

– Jag tar det inte så hårt, det finns andra som drabbas av värre brott. Jag har dessutom turen att ha en snäll mamma som lånat ut sin bil eftersom hon bor nära sitt jobb.