Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christer var sambo med giftkvinnan – dog mystiskt

Christer Hemmarö dog 2016, 51 år gammal.
Foto: TV3/Viaplay / TV3/Viaplay
Linnea Hemmarö
Foto: TV3/Viaplay / TV3/Viaplay
Foto: TV3/Viaplay / TV3/Viaplay
Intelligent och verbal, men också pengafixerad och manipulativ – så beskriver anhöriga den kvinna i 45-årsåldern.
Foto: TV3/Viaplay

2016 dör Ellen och Linnéas pappa, Christer Hemmarö, under mystiska omständigheter.

Förmånstagare på pappans livförsäkring är hans sambo sedan två år tillbaka, en kvinna i 45-årsåldern. 

Fyra år senare döms hon för att ha försökt giftmörda sin nya man – ett fall som hade många likheter med Christers öde.

– Domen är ett plåster på såren, säger dottern Linnéa i TV3:s dokumentär ”I huvudet på en gärningsman”.

Intelligent och verbal, men också pengafixerad och manipulativ – så beskriver anhöriga den kvinna i 45-årsåldern som 2020 dömdes till tio års fängelse för att ha försökt giftmörda sin sambo i en lägenhet i Kålltorp.

I tv-dokumentären ”Giftänkan i Göteborg”, som sänds i Viaplay och TV3 klockan 21.00 på torsdagen, ger bland andra kvinnans egen pappa sin bild av dotterns lynne:

– Det finns ett uttryck, att man går över lik för att nå sina mål. Hon gör verkligen det, säger han.

Förutom mordförsöket dömdes kvinnan även för flera fall av bedrägerier och urkundsförfalskningar – bland annat riktat mot dödsboet efter hennes tidigare sambo Christer Hemmarö, som gick bort 2016.

Christer och kvinnan hade träffat varandra två år tidigare, och kort efter att de flyttat ihop börjar hans hälsa att svikta. Han får problem med njurarna, känner sig orkeslös och svag. Men vad som är fel med Christer är det ingen som vet – läkarna lyckas aldrig ställa någon diagnos.

Tog hand om ekonomin

I ”Giftänkan i Göteborg” framgår det att en livförsäkring tecknas på Christer och att försäkringsbeloppet, i händelse av hans död, ska tillfalla hans relativt nyblivna sambo. 

Samtidigt fortsätter Christers hälsotillstånd att försämras. 

I slutet av 2015 blir Christer sjukskriven och hans döttrar, Ellen och Linnéa, får allt svårare att komma i kontakt med honom.

Ellen Hemmarö berättar i tv-programmet:

– Man kunde ringa till pappa men det var hon som svarade i hans telefon. När vi skickade sms fick vi svar från hennes telefon. När pappa blev sjuk så erbjöd hon sig att ta över ekonomin så pappa skulle slippa ta hand om det. Att han bara skulle fokusera på att vila. 

Ellen Hemmarös pappa Christer dog under mystiska omständigheter.
Foto: TV3/Viaplay

Men vilan tycks inte hjälpa, Christer blir allt sämre och en dag i mitten av februari 2016 drabbas han av svåra krampanfall. Hans sambo ringer efter ambulans, men när den kommer fram är det redan för sent.

Tomma konton

Enligt den efterföljande obduktionen dör Christer till följd av hjärtsvikt i kombination med en blödning i magsäcken. 

– Tolv dagar efter att pappa gick bort fick hon (sambon) ut en ganska stor summa pengar på en av hans livförsäkringar, säger Linnéa Hemmarö i TV3.

Och Christer, som enligt döttrarna är mycket ekonomisk, har inte en krona kvar på sina konton när han går bort.

Systrarna får snart mejl från en jurist, som uppmanar dem att ge Christers sambo fullmakt att företräda dödsboet. Juristen ska dock visa sig svår att nå när Linnéa och Ellen försöker ta kontakt, och så småningom förstår de att han överhuvudtaget inte existerar. 

Det är sambon som ligger bakom mejlen, vilket senare också ska bevisas i domstol.

”Ett plåster på såren” 

Mordförsöket på den nya mannen, vilket kvinnan dömdes för, har många likheter med det som skedde Christer. 

Det var två friska män som under tiden de levde med sambon blev svårt sjuka. Den nya mannen överlevde mot alla odds, och hävdade bestämt att han var utsatt för ett mordförsök. Genom senare tester kunde detta bevisas.

Vid Christers död misstänkte man inte brott och därför gjordes ingen rättsmedicinsk undersökning av kroppen. När det senare mordförsöket uppdagades så var Christer redan kremerad.

Enligt kvinnans dåvarande advokat Lena Wiström Klingefjäll har det aldrig riktats någon misstanke mot kvinnan i samband med Christers död.

Wiström Klingefjäll säger vidare om vad som framkommer i ”I huvudet på en gärningsman”:

– Jag menar att det inte hör hemma i en rättegång med andra åtalspunkter att diskutera det.

När hovrätten fastställde tingsrättens dom mot kvinnan – tio år i fängelse för försök till mord, bedrägeri i sex fall, urkundsförfalskning i fyra fall och bidragsbrott i sex fall – var det med lättnad som Linnéa Hemmarö tog emot beskedet.

– Domen är ett plåster på såren. Det är ett väldigt hårt straff, vilket jag är väldigt glad för, säger hon i ”Giftänkan i Göteborg”.

Fotnot: Christer Hemmarös anhöriga har godkänt publiceringen.