Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cecilia Gyllenhammar blåst på 800 000 – expojkvännen dömd

Enkla knepen för att undvika att bli lurad.
Cecilia Gyllenhammars expojkvän döms för grov stöld efter att ha stulit och pantsatt hennes smycken.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Mannen vann Cecilia Gyllenhammars hjärta, men visade sig vara en bedragare.

Han stal och pantsatte hennes smycken värda över 800 000 kronor.

Nu döms sol- och våraren.

– Det är en förnedrande sak att gå igenom med någon man har varit tillsammans med, säger Cecilia Gyllenhammar till GT.

Det var i en längre intervju med P1:s Katarina Hahr tidigare i år som Cecilia Gyllenhammar öppenhjärtigt berättade om sin relation med mannen. 

Hon skilde sig 2008 från sin exman och hade efter det svårt att släppa någon inpå livet. Men mannen fångade hennes intresse. De träffades första gången på en fest och blev ett par. Hon förstod då ännu inte vad som skulle komma.

– Jag tycker att jag är en människokännare, men han var expert på att bedra och manipulera och ljuga. Han ljög med stora, blå vackra ögon och bedyrelser, berättade Cecilia Gyllenhammar i P1. 

Gyllenhammars ex döms

Enligt Gyllenhammar försvann det kontanter under en utlandsresa. Hon misstänkte honom, men förhållandet återupptogs. Men en dag upptäckte hon att hennes smycken, värda över 800 000 kronor, var borta.

Nu har händelsen – som skedde 2015 – resulterat i en fällande dom. Expojkvännen döms för grov stöld.

– Jag tycker det är skönt att det äntligen är över. Jag är glad att jag ändå orkade anmäla. Det finns en skam i sånt här, när det sker i en nära relation, säger Cecilia Gyllenhammar.

Hon säger vidare att det var viktigt för henne att det blev en fällande dom. Hon uppmanar också andra offer som utsätts för samma sak att polisanmäla.

Cecilia Gyllenhammar.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Mannen har erkänt att han tog merparten av smyckena och pantsatte dem, sånär som på ett armband som aldrig återfunnits.  Däremot menar han att han inte förstod att smyckena var värda så mycket pengar och att gärningen därför bör bedömas som stöld och inte grov stöld. Han menar också att han hade för avsikt att lämna tillbaka de smycken som han pantsatt. Bland annat förlängde han lånetiden vid något tillfälle så smyckena inte skulle säljas vidare.

Men tingsrätten lägger inte någon vikt vid förklaringen.

På grund av de tillgripna smyckenas sammanlagda värde bör gärningen bedömas som grov stöld oavsett vilken insikt (expojkvännen) haft om smyckenas värde vid tillgreppet. Han måste ha insett att de haft ett betydande värde.

Påföljden blir skyddstillsyn med 240 timmars samhällstjänst. Då tar tingsrätten i beaktning att mannen tidigare är ostraffad. Straffvärdet motsvarar ett års fängelse.

”Ångrar det djupt”

Försvarsadvokaten Kristina Norberg företräder mannen.

– Han ångrar och beklagar djupt det som har inträffat. Men han är självklart lättad över att tingsrätten ändå uppfattat vissa av de här tvetydiga delarna i ärendet mot honom. Han är inte minst lättad över att den här snart fyra år gamla historien äntligen får ett slut, för sin egen skull men allra främst för hans familjs, barns och vänners skull. Han anser att det är hög tid för samtliga inblandade att gå vidare.

Domen kommer inte överklagas, meddelar Norberg.

57-åriga Cecilia Gyllenhammar, dotter till förre Volvochefen PG Gyllenhammar, växte upp i Göteborg men bor i dag i Stockholm. Hon är författare till flera böcker.

Romanen "Sängkammartjuven", släppt 2017, är baserad på denna händelse.

Uppdatera dig på senaste nyheterna med Expressen TV.