Campingliga döms – 75 husvagnar utsatta

Brotten på camping – så skyddar du dig
En av knivarna som misstänks ha använts för att skära sig in i förtälten.
Foto: Polisen
Tjuvarna orsakade skador för miljonbelopp.
Foto: Polisen
Stöldligorna härjade på två campingplatser. OBS campingplatsen på bilden är inte en av de drabbade.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Under senhösten 2016 slog en liga inom loppet av två dygn till mot två campingplatser i Strömstads kommun.

Sammanlagt drabbades 75 husvagnar där stöldgodsets värde uppgick till hundratusentals kronor.

I veckan meddelades domen mot ligan, två av de misstänkta döms för ett antal av stölderna, till villkorlig dom. 

Totalt drabbades 75 separata husvagnar på två olika campingar i Strömstads kommun under stöldräden 2016. I 30 av fallen lyckades ligan få med sig stöldgods, mestadels i form av elektronik.

Förutom värdet på stöldgodset så har skadorna som tjuvarna orsakat genom att bland annat skära sig igenom förtälten kostat miljonbelopp att åtgärda.

Åtal mot de misstänkta männen väcktes redan 2018, men det har alltså dröjt fram till nu innan det blev en domstolsförhandling i målet.

– I samband med att vi väckte åtal fick vi i mängder med anslag om ersättning och var tvungna att kompletterra förundersökningen med dem. Processen har varit utdragen, eftersom anslagen uppgår 1,3 miljoner kronor så det är klart att det här tagit tid, har åklagaren Johanna Maxson, tidigare sagt.

Två döms för stölder 

I veckan föll domen mot männen, vilket P4 Väst tidigare rapporterat, två av männen döms till villkorlig dom för bland annat grov stöd och försök till stöld av Uddevalla tingsrätt. 

De ska också betala stora summor i skadestånd och ersättning till försäkringsbolag.

De allra flesta som drabbades av tjuvarna var norrmän.

– Det är mestadels norrmän och många av dem kommer också att höras under huvudförhandlingarna, har Johanna Maxson, tidigare sagt.

Vad gäller de andra tre så kan två av dem inte knytas till inbrotten och inbrottsförsöken enligt rätten. En av dem döms dock för häleri. 

Den femte mannen bor utomlands, skriver P4 Väst och rättegången har därför inte kunnat hållas mot honom. TV: Så är det att campa under coronapandemin

Så är Västsveriges campingar i pandemin.