Camilla grundlurades – hamnade på gatan

Di TV.
Camilla Bengtsson i Stockholm.
Foto: PRIVAT
”Jag kan inte tro att man kan vara så hjärtlös”, säger Camilla Bengtsson.
Foto: PRIVAT

När dottern ville flytta till Stockholm kom Camilla i kontakt med en man som sa att han kunde hjälpa till.

Han sa att han var hjärtkirurg, hade ärvt miljarder och hade en bostad på Söder att hyra ut.

Men allt var en lögn.

Det slutade med att familjen stod på Centralen i Stockholm, grundlurade och bostadslösa.

– Jag kan inte tro att man kan vara så hjärtlös, säger hon.

När Camilla Bengtsson från Falkenberg för två år sedan var i Stockholm med familjen uttryckte tonårsdottern en önskan om att gå på gymnasiet där.

– Då började vi prata om det, men det är jättesvårt med bostäder där. Det spelar ingen roll, sa hon, jag ska gå här. Hon är målmedveten, hon vet vad hon vill, säger Camilla.

Så när hon genom en kontakt på Facebook förra sommaren kom i kontakt med en man som påstod sig kunna hjälpa dem hitta en bostad i Stockholm såg hon sin chans.

Hon skickade ett meddelande och fick till svar att det bästa vore om de träffades i verkliga livet. Och eftersom han ändå skulle till Lund och jobba, som han själv påstod, så hade han vägarna förbi.

– Det enda jag sa var att jag inte ville hamna ute i förort, och då sa han: ”Ser det ut som jag har fastigheter där, eller?”. Jag krävde inte så mycket, tänkte att man bor rätt litet där, men så frågade han om det räcker med en fyra. Det var på Kungsholmen. Det blir jättebra, tänkte jag, säger Camilla Bengtsson, som tidigare medverkat i bland annat Aftonbladet.

Kom förbi och fikade

Tiden därefter hördes de med jämna mellanrum, och när mannen hade vägarna förbi kom han och fikade och åt mat. Vid ett tillfälle var han med hos Camillas pappa, berättar hon, där de drack kaffe.

Han påstod att han var hjärtkirurg och att han arbetade på de stora sjukhusen i Sverige. Sin stora förmögenhet hade han fått genom sin pappa, sa han. Han tryckte på att han gillade att hjälpa andra, speciellt ensamstående mammor, berättar Camilla.

– Han skröt om sina grejer, som vi aldrig fick se. Nästan motsatt mot vad en miljardär annars gör, kanske inte pratar så mycket om pengar om man har det, säger hon.

En dag då Camilla var på arbetet hade mannen kommit till Falkenberg och tagit en fika med hennes dotter, berättar hon. Han hade då frågat dottern vilken lägenhet i Stockholm de ville ha, och sa att han just köpt en lägenhet på Söder för 18 miljoner.

– Han hade med köpekontrakt och allt. Den tyckte dottern var wow. Den hade takterrass på 48 kvadratmeter, en lya som heter duga. Återigen, man sa många gånger att det här är för bra för att vara sant, finns det sådana här människor? Men han visade alltid kontrakt, skickade bilder på Messenger, säger Camilla.

Känslan var ändå hela tiden att något kanske inte stämde, berättar hon.

– Han kom hit ofta, han blev som en kompis på något sätt. Men om man ifrågasatte blev han aggressiv, lite hotfull. Sluta vara så jävla misstänksam, annars klipper jag allt, typ. Då blev man shit, skärp dig, Camilla, bit ihop. 

”Miljardär” lovade henne bostad – men det blev aldrig något.
Foto: PRIVAT

Skrev ett hyreskontrakt

I november i fjol skrev de ett kontrakt på lägenheten.

– Han kom in på mitt jobb med kontraktet och sa att vi skriver det nu, så är ni trygga och lugna. Han lugnade oss med sitt snack. Det var ett väldigt utförligt kontrakt, säger Camilla.

Sedan började problemen.

Familjen ville komma till Stockholm för att titta på lägenheten, men varje gång det var dags att åka sköts det fram. Januari blev februari, och snart var det sommar.

Samtidigt sa Camilla upp sitt dåvarande bostads- och jobbkontrakt inför flytten.

– Varje gång var det någonting som hände. Han fick cancer, sa han, och han pratade om operation. Sedan fick han covid helt plötsligt och satt fast i Tyskland. Jag och barnen sa flera gånger att bara vi får lägenheten, sedan kan vi leta något annat.

Hon fortsätter:

– Det var lite pressen, känslan att dottern kommit in på sitt gymnasium. Man ville bara komma dit och få lugnet.

Till slut, berättar hon, fick familjen en nyckel av mannen. Men då hävdade han plötsligt att hon skulle betala fyra depositioner, då föreningen krävde det.

– Jag vet att jag skrev många gånger att han sagt att jag inte skulle betala, att vi skulle få tre månaders fri hyra så att vi kunde komma in i det. Då blev han väldigt arg. När jag sedan hade betalt depositionerna sa han plötsligt att det inte gick, att vi får ta lägenheten på Kungsholmen så länge. Då blev vi sjukt stressade, det var nära skolstarten och jag hade inte kunnat skriva sonen på någon skola då vi inte hade någon adress, säger hon.

”Vi är blåsta på riktigt”

Hon beskriver en tid av hög stress och psykisk påfrestning. En kväll i augusti hade hon i Stockholm slutligen stämt träff med en bekant till mannen som skulle lämna över nycklarna till bostaden – men ingen dök upp.

Då gick det helt upp för henne: Hon hade blivit lurad.

– Sista veckan var så sjukt stressande. Då hade jag sjuka panikångestattacker och mådde riktigt dåligt. På Centralen förstod jag, vi är blåsta på riktigt. Det slutade med att vi stod där utan boende och utan prylar. Alla möbler hade jag gjort mig av med, för allt skulle ju vara möblerat, säger Camilla.

Efter att ha bott ett antal nätter på hotell fick hon kontakt med en person som kunde tänka sig att hyra ut en stuga i Märsta. Efter ett tag flyttade de till en etta, som de nu bor i.

– Det vidrigaste är att han gör det här mot barnen, när han gör det medvetet och ljuger. Det är så äckligt. Att medvetet börja umgås med människor och veta att man kommer sätta dem på gatan är kanske det äckligaste. Jag kan inte tro att man kan vara så hjärtlös, säger Camilla.

Camilla har polisanmält mannen, som hon menar lurat henne på runt 60 000-70 000 kronor. Totalt har ett flertal anmälningar kommit in mot mannen gällande bedrägeri, olaga hot, oredligt förfarande och missbruk av urkund, enligt Aftonbladet.

Tidningen skriver också att han tidigare dömts för flera fall av bedrägerier. I en dom från 2015 slår frivården fast att hans försörjning och sysselsättning är instabil, och enligt Socialstyrelsen finns ingen läkarlegitimation registrerad på hans personnummer.

Den misstänkte bedragaren.

Åklagaren: ”Oklart var han befinner sig”

Åklagare Victoria Engelkes, som utreder två fall av olaga hot och ett folkbokföringsbrott, säger:

– Det är lite samordning som förmodligen ska ske. Göteborg har någon del, Malmö har någon del, och så tror jag att det finns delar i Stockholm också angående bedrägerier som är polisledda. Det finns lite olika pågående förundersökningar.

Lage Rahm, åklagare i Göteborg, har ett fall gällande oredligt förfarande och förtal på sitt bord.

– Det är lite oklart var han befinner sig och så vidare, hur utredningarna ser ut på olika ställen, så vi landar i att var och en åtalar in till den tingsrätt som är relevant. Sen får tingsrätterna samordna det lite beroende på hur läget ligger när man tänker sätta ut det till förhandling, säger han.

Camilla Bengtsson och dottern har nu kommit någorlunda till ro i huvudstaden.

Men nyligen kom nästa bakslag: En misstänkt ID-kapning där pengar försvunnit från hennes konton.

– Polisen tyckte det var lite konstigt också. Men det får de utreda i så fall. Först var känslan, varför? Är det en hämnd för att man vågat? Men det vet inte jag, det är bara min känsla.

SE MER: Så skyddar du dig mot IT-bedrägerier

Jan Olsson från nationellt IT-brottscentrum svarar på frågor. (Inslag från 2019).