Butiksägare efter polismordet: ”Ett bråk till så stänger jag”

Körde genom hela Göteborg • Höll tyst minut tillsammans
”Det är politikerna som sitter på de möjligheterna och det tar alldeles för lång tid från ax till limpa”
Butikägarna i Biskopsgården berättar om sina upplevelser efter mordet.
Foto: Johanna Waak
Christer Fuxborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Sorgen och ilskan är stor bland de som jobbar på Vårväderstorget i Biskopsgården, efter skjutningen där en polis mördades under onsdagsnatten. 

Polisen har fortsatt stor närvaro, men verksamhetsägarna på torget är ändå oroliga.

– Alla påverkas, vi måste sätta ner foten! säger en av butiksägarna på torget.

Står man under bron där spårvagnen stannar, vänd mot Vårväderstorget, skulle man kunna tro att det är en vanlig julidag. 

Vänder man sig om är verkligheten en annan – polisbilar med tillhörande poliser och en växande hög med blommor vittnar om illdådet där en ung polis sköts till döds förra onsdagen. 

– Vi är så ledsna över det hemska, det påverkar oss alla och alla är försiktiga nu. Det är många som inte vågar sig ut efter klockan sex på kvällen, säger en man som har verksamhet på torget.

I lokalerna som står öppna med butiker och frisersalonger är det liv och rörelse och alla som vi pratar med frågar om det får lov att vara en kopp kaffe. Men bild eller namn vill ingen gå ut med – det är för riskabelt. 

– Jag vågar inte, svarar en butiksägare. 

 – Jag måste vara försiktig hela tiden, ungdomarna som håller på här är inga man skojar med, säger han och tillägger att poliserna är för snälla mot dem. 

– De måste vara hårdare, de vill gärna skoja lite med ungdomarna men det behövs hårda tag. 

”Vi behöver en ordentlig lösning”

Han är inte ensam om att tycka det. En annan verksamhetsägare säger att han flyttade hit på 80-talet för att Sverige var tryggt och säkert och med framtidshopp, men att han inte känner så längre. 

– Istället för att vara hård och ta tag i problemet så skjuter man upp det. Vi behöver en grundlig lösning, inte en provisorisk. Vi måste sätta ner foten, säger han medan han packar upp varor på hyllorna.

Även polisen tycker att hårdare tag hade varit nödvändigt, men det är inte alltid de som får bestämma, enligt Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

– Vi håller med fullständigt. Det är politikerna som sitter på de möjligheterna och det tar alldeles för lång tid från ax till limpa, säger han. 

Han menar att till exempel kameraövervakning hade varit en åtgärd, men att den personliga integriteten sätts över säkerheten, för vissa politiska partier.

– Vi behöver möjligheten att beivra brott, och vi måste ha till exempel kameraövervakning. Jag är ledsen att behöva säga det, men vissa partier är för känsliga. Några hade behövt komma ut i verkligheten lite mer, säger Christer Fuxborg.

Christer Fuxborg säger att människorna i området kommer med kondoleanser till polisen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Rädsla för att gå hem

Stamkunderna som kommer hit jobbar också i närheten, och man finner tröst hos varandra. Men tröst är inte detsamma som trygghet.

– Jag har varit sjuk och hemma under en vecka, så jag var inte här dagen efter att det hände, berättar en kvinna som jobbar på Folktandvården i lokalen mitt emot.

– Jag ser inte fram emot att gå hem härifrån vid sju i kväll, säger hon. 

Områdeschef för Folktandvården Västra Götaland, Malin Bomberg, säger via mejl att de har fångat upp medarbetarna och erbjudit stöd enligt rutin, men att verksamheten i övrigt är öppen som vanligt.

– Det som har hänt är fruktansvärt och vi är alla djupt berörda. Vi har öppet och har inte märkt någon ökning av avbokade besök kopplade till händelsen, säger Malin Bomberg.

Om man känner sig otrygg på arbetet är det i första hand arbetsgivarens uppgift att skapa trygghet, säger en representant på Arbetsmiljöverket Region Väst till GT. Åtgärder som görs för att skapa en säkerhet utanför arbetsplatsen är emellertid en polisiär fråga enligt honom. 

– Vi har fortsatt ökad närvaro i området, försöker vara allmänheten till lags. Vi skapar kontakter, pratar och många kommer med sina kondoleanser till oss, säger Christer Fuxborg.

Omtyckt av alla 

Polisen som avled var ofta på torget och talade med de som jobbar där. Han var mycket omtyckt.

– Jag kände honom, han som dog, säger en äldre herre som sitter och håller sin kompis sällskap på jobbet.

Han berättar att polisen, som var 33 år och i tjänst på moped i området natten han mördades, ofta var där och patrullerade.  

– Han var social, en jättego kille. De flesta som bor och jobbar här är ju hederliga och han gillade att prata med dem. Det är synd att en på tusen ska kunna göra så stor skada.

Affärerna på Vårväderstorget måste få fortgå, trots tragedi, oro och stor polisiär närvaro. 

– Det var redan få kunder på grund av corona, så skillnaden är inte stor. Men ett bråk till så stänger jag, säger en företagare.

En annan säger att det är svårt att veta varför kunderna under lång tid har sinat.

– De är ju inte här så att man kan fråga dem! En dag är de borta. Men om det ska bli bättre här i Biskopsgården måste Sverige vara hårdare, för alla har inte respekt för polisen. Och om de tas in och åker i fängelse får de träna och äta bra i max tio år, och sedan kommer de ut och går tillbaka till sina gäng. 

Christer Fuxborg säger att det är en ”never ending story”. Han förklarar att även om man får bort en del personer kommer det nya som vill klättra i gängens hierarkier.

– Det är en pågående konflikt dygnet runt och då har vi redan runt 90 personer bakom lås och bom. Det är tråkigt, de som bor där och hela Biskopsgården har oförtjänligt rykte. Nu behöver hela samhället kroka arm, säger han. 

SE MER: ”Att vara i omgivningen är obehagligt”

Malin jobbar på biblioteket i Biskopsgården och berättar att hon valde att flytta härifrån efter skjutningarna som var för ett par år sedan i området.