Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brottsdömd läkare kan förlora legitimationen

paret hade tio kilo cannabis hemma, enligt hovrättens dom. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Inspektionen för vård och omsorg vill återkalla läkarens legitimation. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vill återkalla en västsvensk läkares legitimation. 

Läkaren har tillsammans med sin sambo dömts till fängelse för grovt narkotikabrott sedan de haft tio kilo cannabis hemma. 

Hovrätten sänkte fängelsestraffet för läkaren då det är troligt att hon blir av med sin legitimation. 

Den västsvenska läkaren dömdes i somras av hovrätten till ett år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott. 

Högsta domstolen valde att inte ta upp ärendet och domen mot läkaren och hennes sambo, som dömdes till två år och tre månader stod fast.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vill nu återkalla kvinnans läkarlegitimation.

”Vid en samlad bedömning och genom tingsrättens och hovrättens domar finner IVO att NN (läkaren) legitimation nu ska återkallas. Särskilda skäl för att underlåta återkallelse finns, enligt IVO:s mening, inte”, skriver de i sitt yrkande till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Döms tillsammans och i samförstånd 

Den kvinnliga läkaren har nekat till brottsmisstankarna och i rätten sagt att hon inte visste om odlingarna, att hon inte reflekterade över skillnaden från plantorna mot att röka. 

Hovrätten skriver i domen att hon varit delaktig i odlingen och försäljningen av narkotikan.

”Hovrätten har funnit att NN (läkaren) och XX (sambon) båda som medgärningsmän står bakom odlingen av cannabis. Den omständigheten, samt deras ekonomiska mellanhavanden och gemensamma livssituation, i förening med vad som är utrett om transaktionerna på deras respektive konton medger enligt hovrätten ingen annan slutsats än att inte bara XX utan också NN varit införstådd med narkotikaförsäljningen. De ska därför dömas för att under den i målet aktuella tidsperioden tillsammans och i samförstånd ha överlåtit narkotika till ett värde om 133 288 kronor” skrev hovrätten i domen från i somras. 

Hovrätten sänkte straffet 

Tingsrätten dömde henne till två års fängelse, ett straff som hovrätten sänkte med sex månader.

De tar hänsyn till att kvinnan kommer påveras i sitt yrke när de bestämde hennes straff.

”Hovrätten gör bedömningen att NN, som är läkare, kommer att förorsakas mycket allvarliga men i sin yrkesutövning till följd av att hon döms för grovt narkotikabrott. Hovrätten anser att straffet därför ska sättas ned med sex månader”